Murakami Edebiyatı



Tepenin Ardı: Düşman Tepede!

Yerli filmlerden kopalı uzun süre oluyor. Çok azı iyi, sinemamızın yerlerde süründüğünü kimse inkâr etmeyecektir; Romanya gibi açlığın sınırına gelmiş, gelir düzeyi belli olan ülke bile; Tepelerin Ardında (Beyond the Hills) başyapıtlar çıkarıyor. Neyse ki, geçen yıl Bir Zamanlar Anadolu'da vardı. Film etkileyici, rahatsız ediciydi. Sinemada izleyince, iki kat etki yapıyor. Konumuz: Tepenin Ardı'nda!


Şöyle, evirip çevirirsek, işer yarar bir şeylerin çıktığı kesin. Yönetmen, filmi çekmeden önce, Kürt Meselesi sayesinde kafamız daha iyi çalışıyor, demiş. Aslında bu lafa çokça ve haşin bir şekilde cevap verirdim ya, büyüklük bizde kalsın. Kürtler ne zamandan beridir sorun olmaya başladı? Bütün mesele, Kürtlerinde dili için, milleti için savaştığını kabul etmekte kalıyor, ama nerede.. anca insanlar ölsün, barış sağlanmasın. Kötüler emellerine eriyor!

Tepenin Ardı, iyi bir film. Fazlasıyla iyi. Minimal sinemanın bizde de etkisini göstererek, güzel işler başarıldığı görülmekte. Reha Erdem bu türde çok iyi. Belki de, Erdem'e rakip gelmiştir. Emin Alper, çok iyi bi' ilk film sunuyor bizlere. Berk Hakman, her zamanki gibi döktürüyor. Diken üstünde izleyin, ziyadesiyle, gereğinden fazla!


P.S. Film hakkında çok bilgi veremesem de, aşağıda özetle açıklayıcı olabilir.

Faik, Orman İşletmesi’nden emekli olduktan sonra yaşadığı kasabanın yaylasında babadan kalma bir araziyi işlemeye ve burada ufak bir keçi sürüsü beslemeye başlamıştır. Araziye bakmak üzere bir ortakçı yörük ailesiyle anlaşmıştır. Bir Ağustos günü Faik’in oğlu Nusret, iki torunu Zafer ve Caner birkaç günlük tatil için dedelerini yaylada ziyarete gelir.

Oğlu ve torunları geldiği esnada Faik karşı tepenin arkasında çadır kurmuş yörüklerle amansız bir kavgaya tutuşmuştur. Keçilerini otlatmak için arazisine sokan komşu yörüklere çok öfkelenen Faik, sürüden bir keçiyi alıkoymuştur. Bu keçiyi kesip akşam ailenin bir araya gelmesi şerefine bir ziyafet vermek ister. Fakat aile buluşması, hem Faik’in ailesi içindeki, hem de ortakçı aile ile aralarındaki bazı sorunları su yüzüne çıkartır. Faik, yörüklere duyduğu düşmanlık, bu sorunların üstünü örtüp, yörüklere karşı hep beraber bir sürek avına çıkmalarını sağlar. Faik yörükleri günah keçisi yapmayı başarmıştır, fakat yarattığı öfkeyi kontrol edebilecek midir?

21 Şubat 2013 18:02

bir iki gün içinde izleyeceğim ben de :) dediğin gibidir umarım :)

21 Şubat 2013 18:34

@Serdar Durdu♦

Oo, kimleri görüyorum :) Umarım beğenirsin, beğeneceğini tahmin ediyorum :))

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes