Murakami Edebiyatı



Pêter Esterhazy - Kalbin Yardımcı Fiilleri

Kitabı, her yıl olduğu gibi, yıl sonu Sabit Fikir dergisinin düzenlediği "en iyi 50 kitap" listesinde gördüm ve kitabın adı çok hoşuma gitti nedense: Kalbin Yardımcı Filleri. Elbette, konu açısından da etkileyici duruyordu, gelin görün sevemedim.


Macar Edebiyatından ilk kez okumuyorum ama Peter Esterhazy'i ilk okuyuşum. Kötü de değil, kısacık bir kitapçık zaten. Bir oturuşta okunabiliyor. Yazar, ölen annesinin anılarını ve ölenin ardından yaşananları aynı sayfada yazabilmeyi başarıyor.

Yazar, kitabın finalinde de not düşüyor: "Annemle ilgili anılarım devam edecek" şeklinde. Devamını okurum, belki daha etkileyici ve elle tutulur bir iş çıkarır. O vakte kadar, bunu okuyabilirsiniz. Anne sonuçta dünyadaki en önemli şey.

Everest Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Kalbin Yardımcı Fiilleri'nin ana izleği, anlatıcı-yazarın annesinin ölümünü en doğrudan, en saf haliyle aktarmasıdır. Altmetinse bu olayın yazarda yol açtığı duygusal tepkilerden, unutulmaz hatıralardan ve metne bir tür çeşitleme formatında eklemlenen edebi alıntılardan oluşuyor. Ağır hastalığından dolayı kasvetli bir hastaneye yatırılan anne, uzayan, acılı bir sürecin ardından ölür ve defnedilir. Ancak cenazenin ardından yazarın içdünyasında yeniden dirilerek, bir genç kız ve kadın olarak hayatını ve hastanede geçirdiği acılı, buruk günleri anlatır.

Çağdaş Macar edebiyatının tartışmasız en önemli, en yenilikçi yazarlarından Péter Esterházy, bu kısacık kitapta ana-oğul ilişkisinin boyutlarını, ölümle gelen yas sürecini, Macaristan'ın yakın tarihindeki gündelik yaşamdan çarpıcı kesitlerle aktarıyor. Yanısıra yavaş yavaş çökmekte olan bir bedenin kırılganlığını, ölümün mutlaklığını ve bir yerde de, bedenin acı dolu başkaldırısını taşıyor sayfalarına. Ancak yazarın gerçekleri en saf haliyle aktarmaktaki cesareti, gözlem yeteneği, hepsinden önemlisi de keskin duyarlılığıyla, Kalbin Yardımcı Fiilleri paradoksal olarak gerçekçiliği aşan bir metin haline geliyor.

31 Ocak 2016 13:42

Bence de adı çok ilginç.
Bir okumak lazım o zaman :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes