Murakami Edebiyatı



Wilhelm Genazino - O Gün İçin Bir Şemsiye

Varoluşumuzu sorguladığımız bugünlerde, "varoluşçuluk" üzerine bir okuma yapmaktan daha normal bir durum olamaz. İşin gerçeği, ben ayda en az iki tane kitap okurum bu türden. Ne bileyim, sorularımı cevaplarını vermediği gibi, hayat ağrısına yönelik pürüzleri hafiflettiğini söylemek mümkün sanırım. Gerekli yani.



Çok iyi bir kitap olmamakla beraber, kötü değil. "Yiğidi öldür, hakkını yeme." Bir kere, kesinlikle düşündürüyor insanı; "aldığınız nefes, takındığınız davranış, sorun ettikleriniz..." Gereksiz ergen hikayeleri yerine. az biraz beyin yakan bir şeyler okumak isterseniz, eminim. Wilhelm Genazino, düşünce kontrol sağlayan bir yazar.

Jaguar Kitap'tan O Gün İçin Bir Şemsiye'yi, 2014'ün Öne Çıkan 50 Romanı seçkisinde (SabitFikir) görünce merak edip aldım, okudum. Pişman olmayacağınız, hele ki beklenti düşüklüğünde okursanız, sizi çok memnun edecektir. Birazcık düşünme üstüne ve hayat karmaşası adına bir soluk!

Jaguar Kitap'tan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

O Gün İçin Bir Şemsiye'nin kırk altı yaşındaki anlatıcısı, bir "ayakkabı denetçisi"dir. Satışa sunulacak yeni modelleri test etmek için Frankfurt sokaklarında henüz sadece kendisinin giyebildiği ayakkabılarla gezinir.Hayatta kendi yolunu bulamamıştır, ama yolda eski aşklarını, arkadaşlarını ve anılarını bulur. Bir "varış noktası" yoktur görünürde, ama her adımda insan ruhunun görünmez yerlerine biraz daha yaklaşır. Sadece sokaklarda değil, bilincin coğrafyasında da yürür ve sıradan görünen biri isanın ne denli sıradışı olabileceğini düşündürür. Varoluşsal sorgulamalar için alışılmadık ölçüde canlı üslubu ve keskin gözlem gücüyle eşyaya ve insanlara her baktığında hayatın bize unutturmaya çalıştığı bir gerçeği hatırlatır: Yine hayatın kendisini.

Hayatlarının yağmurlu ve uzun bir günden, bedenlerinin de o gün için gereken bir şemsiyeden başka bir şey olmadığını hissetme noktasına gelmiş insanların, Wilhelm Genazino'yla derin ve keyifli bir yürüyüşe çıkacakları O Gün İçin Bir Şemsiye'yi Çağlar Tanyeri Almanca aslından çevirdi.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes