Murakami Edebiyatı



Alain Badio, Nicolas Truong - Aşka Övgü

Bu yaz D&R'da uygulanan Can Yayınları Kitap5TL kampanyası sayesinde aldıklarımdan Aşka Övgü. Yayınevinin yeni serilerinden "Kırkmerak" içerisinde yer alıyor. Hem ucuz, hem ilgi çekici geldiğinden alıverdim. Nitekim kısacık bir şey. Tek oturuşta bitirilebilecek düşünce kitabı.


Aşkın öbür ilişkilerle arası, vermiş olduğu haz. Aşkı ne alevlendirir, ne söndürür... Aşkın sosyolojik boyutunu bile okuduk, felsefesi ile olan bağı derken, epey yol almış oluyoruz. Siyaset içerisindeki yeri. Siz en iyisi okuyun, anlatmakta zorlanıyorum. Çok matah bir şey değil ama okunur. Soru-cevap şeklinde de olduğunu belirteyim. Ropörtaj gibi.

Can Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

"Aşk inatçı bir serüvendir. Serüven dolu tarafı gereklidir gerekli olmasına ama, inat da gerekir."

Ünlü yazar ve felsefeci Alain Badiou Nicolas Truong'la birlikte aşkı, o en olağanüstü duyguyu irdeliyor. Çıkarı, güvenliği her şeyin üstünde tutan günümüz dünyasında tehdit altında gördüğü aşkı "yeniden icat etmeye" çağırıyor bizi. Değil mi ki tüm dünyayı kapsayacak, ortaklaşa bir yaşamın savunma aracı, direnişi bu duygu. Badiou, tekbiçimliliğe, aynılığa karşı serüveni, rastlantıyı, farkı, demek ki aşkı yüceltiyor; sözü internetteki bir tanışma sitesinden açıp Schopenhauer'den Levinas'a aşkın dönüşümlerini sorguluyor. 

Neden bu kadar düşkünüz aşka? Sayısız şiir, roman, film, oyun, hepsi aşk üstüne. Bir düşünür bunca insanın peşinde koştuğu bir güzelliğe karşı duyarsız kalabilir mi? Badiou bu yoğun tutkunun farklı yüzlerine tanımlar getiriyor, aşkla bir sahne, bir dünya kurmanın yollarını arıyor.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes