Murakami Edebiyatı



Andre Gide - Isabelle

"Önemli olan dış görünüş değil, iç güzelliktir." sözünün kitaplaştırılmış hali adeta Isabelle. Andre Gide, severim. Tatlı ve sakin yazan bir yazar. Fransız edebiyatından çok haz almasam da -bunu itiraf etmiş oldum- küçük ama büyük bir kitap bu!



Kitap, dış görünüşün insan algısında yarattığı büyü ve sonrasında iç hesaplaşmalarla  uyuşmayan düşünceleri ortaya koyuyor. Şahsen, kitabı sevdim. Bir edebiyat olayı değil belki ama, etkilediği kesin. Gerard'ın Isabelle'ye olan platonik aşkı anlatılıyor. Okumanız gerektiğini düşünüyorum.

Can Yayınlarından çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

XIX. yüzyılın sonlarına doğru, Gérard Lacase, Francis Jammes ile André Gide'i yakında yıkıntılarından başka bir şey kalmayacak olan Quartfourche Şatosu'nu ziyarete götürür. Orada, onlara başından geçen kısa ve yoğun aşk hikâyesini anlatmaya koyulur.

Gérard, kütüphanesinde Bossuet üzerine araştırmalar yapmak üzere davet edildiği Quartfourche'ta, Casimir adlı küçük bir çocukla tanışmıştır. Çocuk; kalın bir sır perdesiyle örtülü geçmişe açılan kapının anahtarıdır. Gérard, çocuğun sadece resmini gördüğü annesine, önleyemediği bir tutkuyla bağlanır. Ne var ki, Isabelle gerçekte tam bir "femme fatale"dir. En azından Gérard öyle olduğunu düşünür. 

André Gide, büyük bir ailenin parçalanmasını, ahlaki bir yıkılışı, bir şatonun çöküşünde simgeleştirirken, estetiğin sunduğu görünüm ile gerçeklik arasındaki uçuruma işaret ederek bu alçakgönüllü öyküye büyük bir derinlik kazandırıyor. Isabelle, büyük bir ailenin çöküşünü, bir şatonun çöküşüyle simgeleştiriyor.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes