Murakami Edebiyatı



Italo Svevo - Zeno'nun Bilinci

Ünlü İtalyan yazar İtalo Svevo'nun en tanınmış ve psikoanalinize nükteden ve inceden selam çakan Zeno'nun Bilinci romanı, gelmiş geçmiş en iyi romanlar arasında gösterilmekte. Öncellikle hep tekrar ettiğim gibi, kitabı yeni okumadım. Okuyalı hayli oldu, anca yazabiliyorum. Lakin dün okumuş kadar net hatırlıyorum.



Zeno, sigarayı bırakmayan isteyen bir tiryakidir ve bir gün sigarayı bırakmaya karar verir. Bu sebeple sigara bırakma seanslarına katılır, arından olaylar gelişir. Svevo'nun çizmiş olduğu bu baş karakter karar verememekte usta bir kişidir. Astronomi dilinde yorumlarsak, Zeno bildiğiniz gibi tam bir Terazi bur insanı. Karar verirse dünyayı kurtarır halbuki.

Üniversitelerde tez konusu olarak verilen romanın ünü az buz değil. Zeno, yalancı, düzenbaz ve hilekar olabilir ama her şeye rağmen sevimli bir karakter. Doktoruyla olan diyaloglarsa yardırıyor. Kitaptan kısa bir spoiler: Malfeti kardeşlere hasta olan karakter, öncelikle Ada'ya evlenme teklif eder. (en arzu duyduğu.) Reddedilince Augusta'ya teklif eder o da reddedince, şaşı gözlü Alberta'ya teklif eder. En küçük kardeş 8 yaşında olduğundan direkt elenir. Komik kısmı ise, bu tekliflerin hepsi kitapta yarım saat içinde gerçekleşiyor. Çok güzel çözümlemeler ve kara mizah örneği barındıran roman, muhakkak okunmalı. Svevo yaşadığı trafik kazası sonucu hayatını kaybetmeseydi, bu romanın devamını okuyabilecekti. Kısmet diyelim. Kitapsız kalmayın!

Can Yayınlarından çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Modern İtalyan edebiyatının büyük ustası Italo Svevo'nun başyapıtı sayılan Zeno'nun Bilinci, yarıda kalan bir ruhbilimsel çözümlemenin öyküsüdür. Hastanın, başka bir deyişle romanın başkişisi Zeno'nun psikanaliz seanslarına inancını yitirip yüzüstü bıraktığı doktor, öç almak için onun kendi eliyle not ettiği özyaşamöyküsünü kamuoyuna sunar...

Yaşam düpedüz bir hastalık mıdır ya da hastalık sanılan şey yaşamın kendisi midir? Nedir Zeno'nun çözümsüz hastalığı? "Yaşama illeti" mi? Zeno geçmişine eğilir, yaşamı boyunca illetinden kurtulmaya çalışırken başvurduğu birbirinden zavallıca binbir çareyi incecik, zehir gibi bir alayla sıralar. Ve sonunda iyileşir... mi acaba?

Svevo'nun bu ölümsüz yapıtını, Neyyire Gül Işık'ın İtalyanca aslından yaptığı ustalıklı çeviri ve Zeno'nun Bilinci üstüne kapsamlı bir incelemesiyle sunuyoruz.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes