Murakami Edebiyatı



F. Dostoyevski - Karamazov Kardeşler

Rus yazarlar ve edebiyatı her daim ilgimi çekmiştir. Kitapları okuyunca, Rusların neden bu denli saygı ve itibar gördüğüne şaşmamalı. Dostoyevski en sevdiğim, saydığım yazarlardan. Her kitabını okuyuşumda kendimden geçiyorum. Hele 1088 sayfalık Karamazov Kardeşler, anlatılmaz okunur dediğim romanlardan. İnanılmaz bir havası var.



Kitabı şimdiye değin okumamış olmamın sebebi, yeterince olgunlaşmadığı düşünmemden kaynaklanıyordu. Mutlaka okunması gerekenler listesinde hep karşıma çıkıyordu ve okudum. Yeni okumuş değilim ancak, yeni kapağı kapatmış kadar her şey berrak zihnimde. Dimitri, İvan, Aleksey ve Pavel kardeşleri anlatıyor.


Kitapla alakalı çok önemli notlar buldum. Roman kahramanının isminin Alyoşa olması -ki kitapta en sevdiğim karakterdir; Dostoyvski'nin üç yaşında ölen oğlu Alyoşa'ya bağlanmıştır. Sibirya'da tanıştığı bir mahkumun babasını öldürmüş olması. Baba katliamı konusunu işlemesi ise, babasının çalıştığı bir hastanede, sarhoş, fakir köle ve ilgisizler tarafından öldürülmüş olmasıdır. Dostoyevski'nin ölmeden önce yazdığı son romanı olarak bilinir. Aynı zamanda, tüm zamanların en iyi kitapları arasında gösterilmektedir. Alyoşa benim favori karakterim. Her sayfada gözüm kendisini aradı. Yazarın bütün karakterlere neredeyse eşit derece de rol verilmesi ayrı takdir edilesi bir durum. Uzun lafın kısası, efendim siz bu kitabı okuyun ve mutlaka tavsiye edin. Kalınlığına bakmayın, bitince gerçek bi roman okumuş olmamanın verdiği mutluluk paha biçilemez.

Can Yayınlarından çıkmış olan kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Karamazov Kardeşler, edebiyat tarihinde çok az romana nasip olmuş bir üne sahip. Klasik Rus edebiyatının dev yazarı Dostoyevski'nin bu son romanı, Rusya'nın ruhunu simgeleyen temsilcileriyle Karamazov ailesine odaklanmış, ama girmedik alan, değinmedik konu bırakmamış: din, ahlak, baba katli, şiddet, Doğu-Batı sorunu, sınıf mücadelesi, feodalizm, sosyalizm… Dostoyevski'nin "hiçbir romanımı bu kadar önemsemedim" dediği Karamazov Kardeşler, daha yayımlandığı tarihten itibaren kült bir eser haline gelmiş ve tüm dünyada büyük tartışmalara yol açmıştır; 20. yüzyılın temel yazınsal izleklerini belirlemiş ve pek çok yazarı peşinden sürüklemiştir. Kitabın yayımlanmasından kısa bir süre sonra ölen Dostoyevski, tıpkı Suç ve Ceza'da olduğu gibi bu kitabında da insanlığın evrensel sorunlarını ortaya koyar. Karamazov Kardeşler, bu anlamda "kuyuya atılmış bir taş" kadar etkili bir yapıt olarak önemini koruyor.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes