Murakami Edebiyatı



Jon Krakauer - Yabana Doğru

Into The Wild izlediniz mi? Sıkı sinemaseverler izlemiştir mutlaka. Ben de filmi epey geç izleyenlerdenim. İşte filmin uyarlandığı eser, Jon Krakauer'ın Yaban Doğru kitabı. Bir biyografiyi anlatıyor. Christopher McCandless'i hayatı. Salt gerçekleri anlatıyor.



Varlıklı bir aileden olan Chris'in her şeyi ardına bırakıp yaban hayata (doğa hayatı da denilebilir) adım atmasını konu alıyor. Chris, iğrenç metropol hayatından bıkmış bir kişilik. En azından kanım bu yönden. Sizler okuyunca farklı düşünceler vuku bulacaktır. Güzel tarafı da bu, her kafadan farklı bir ses çıkartıyor.

Chris McCandless
Yukarıdaki fotoğraf, gerçek Chris! Yaban hayatını geçirdiği ve karavan olarak kullandığı minibüsün önünde çektirdiği bir fotoğraf. Kitabı bitireli bir hafta olmadı ama, azıcık sıcak paylaşım olmasını istedim. Yazar sadece Chris'in değil, onun öncülerinin de hayatını anlatıyor arada. Kısa kısa tabii. Gezginin vakit geçirdiği kişiliklerin düşüncelerine de yer verilmiş. Bu tür olunca daha fazla sevdim. Hem belgesel, hem de sohbet\söyleşi türleri bir güzel harmanlanmış oluyor.



Sean Penn'in yönettiği Into The Wild 2007'de beyazperdeye uyarlandı. Emile Hirsch, Chris'i canlandırıyor. Film ciddi anlamda başarılı bir uyarlama. Ama, kitap çok daha iyi -her zamanki gibi- çünkü çoğu bölüm atlatılarak anlatılmış seyirlik de. Bu yönüyle eksi puan maalesef. Önce kitabı, sonra da filmin başına oturun. Beğeneceksiniz. İyi okumalar ve seyirler.

Siren Yayınlarından çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda bulabilirsiniz.
Christopher McCandless, 23 yaşında banka hesabındaki 25,000 doları bir hayır kurumuna bağışladı, arabasını çölün ortasında bırakıp sahip olduğu şeylerin çoğundan kurtuldu ve cüzdanındaki tüm parayı yakarak yola koyuldu. Alaska’ya gitti ve doğada tek başına olmanın türlü zorlukları karşısında yılmadan, kendinden başka kimseye tabi olmayacağı alternatif bir yaşam arayışına çıktı.
Paradan, kariyerden, ailevi sorumluluklardan, toplumsal yükümlülüklerden uzakta kendi yaşamını kendi kurmayı seçmişti. Dört ay sonra, çürümeye yüz tutmuş cansız bedeni bir geyik avcısı tarafından bulunacaktı.
Yabana Doğru toplum tarafından onaylanmış bir hayat idealini yansıtan tüm ölçütleri bir kenara bırakarak doğada yaşamaya giden Chris McCandless’ın gerçek yaşam öyküsü. Sean Penn tarafından Eddie Vedder’ın unutulmaz müzikleri eşliğinde sinemaya da uyarlanan Yabana Doğru, insanın arayışlarını, toplumun tuzaklarını, bireyin çıkmazlarını ve yaşadığımız hayatları bizlere sorgulatacak, akıllardan kolay kolay silinmeyecek gerçek bir öykü.
“YAŞADIĞIM BU HAYAT BENİM SEÇİMİM.”

9 Ekim 2014 22:33

bu filmi yeğen sayesinde yeni izledim , senin sayende de kitabını okuyacağım inş, teşekkürler:D

10 Ekim 2014 13:57

@Kitap Eylemcisi: Şimdiden tatlı okumalar... :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes