Murakami Edebiyatı



Ursula K. Le Guin ~ Mülksüzler

Okumak için en çok beklettiğim kitapların başında geliyor, Mülksüzler. Ne büyük aptallıkmış meğer. Beklettiğim her saniye için, bin ah çektim. İnanılmaz iyi bir bilim-kurgu romanı bu. Okumadıysanız hemen okuyun.



Politik-bilimkurgu çok fazla okumuş değilim. Ursula K. Le Guin, bu işi iyi bildiğini her satırda kanıtlıyor. Devletin size sunduğu rahat yaşamın, aslında sizler farkında olmadan bir şeylerinizin kısıtlandığını gösteriyor. Farkındalık yoksa, eyvallah deyip geçiyormuşuz.

"Hiçbir şey kalmayana dek çoğaldık, tıkındık ve savaştık, sonra da öldük. Ne hırsımızı ne de şiddetimizi denetledik; uyum göstermedik. Kendimizi yok ettik. Ama önce dünyayı yok ettik."
Urras mı, Anarres mi? Bu soruyu bir çok defa farkında olmadan kendi kendinize soracaksınız.  Yaşadığınız yeri, yediğiniz yemeği ve bu lanet olası dünya da ne aradığınızı size sorgulatacak bir eser.  Yetecek kadar olan toprak parçasını paylaşmak kolaydır. Peki yeterince olmadığında, güçlünün güçsüzü ezdiği bir distopya gösteriyor bize. Mutlaka edinin, okuyun!

Metis yayınlarından çıkan kitabın tanıtımı aşağıda. Sağlıklı okumalar.

"...Vermediğimiz şeyi alamazsınız, kendinizi vermeniz gerekir. Devrim'i satın alamazsınız. Devrim'i yapamazsınız. Devrim olabilirsiniz ancak. Devrim ya ruhunuzdadır ya da hiç bir yerde değildir." Konuşmasını bitirirken, yaklaşan polis helikopterlerinin gürültüsü sesini boğmaya başladı.

"Romanım Mülksüzler, kendilerine Odocu diyen küçük bir dünya dolusu insanı anlatıyor; Odo romandaki olaylardan kuşaklarca önce yaşamış, bu yüzden olaylara katılmıyor, ya da yalnızca zımnen katılıyor, çünkü bütün olaylar aslında onunla başlamıştı.

"Odoculuk anarşizmdir. Sağı solu bombalamak anlamında değil: kendine hangi saygıdeğer adı verirse versin bunun adı tedhişçiliktir. Aşırı sağın sosyal-Darwinist ekonomik özgürlükçülüğü de değil; düpedüz anarşizm: eski Taocu düşüncede öngörülen, Shelley ve Kropotkin'in, Goldmann ve Goodman'ın geliştirdiği biçimiyle. Anarşizmin baş hedefi, ister kapitalist isterse sosyalist olsun, otoriter devlettir; önde gelen ahlaki ve ilkesel teması ise işbirliğidir (dayanışma, karşılıklı yardım). Tüm siyasal kuramlar içinde en idealist olanı anarşizmdir; bu yüzden de bana en ilginç gelen kuramdır.

26 Aralık 2013 19:32

kesinlikle okunması, muhakkak edinilmesi gerekenlerden bence de...

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes