Murakami Edebiyatı



Thomas Mann ~ Büyülü Dağ

Okuyalı ne kadar, hatırlamıyorum gerçekten. Bu yıl, çok fazla kitap elimin altından gelip geçti. Nobel sahibi Alman yazar Thomas Mann ikinci kez okudum. Övüldüğü kadar iyi bir isim. Tam kış mevsiminde sıcacık battaniyeyi sarılıp okunacak kitaplardan.



Büyülü Dağ, anlaması biraz kafa yormak istenen minvalde. İçinde bol politik konu barındırıyor. Ama ve lakin, bunları kavrayabilmek içinse, siyasi konular hakkında çoğu kez fikir sahibi olunması gerekiyor.

"Zaman nedir? Bir gizdir? Elle tutulamayan ve her şeye kadir olan. Dış dünyanın bir ön-koşulu, mekanda var ve olan hareket eden cisimlerle kaynaşmış bütünleşmiş bir hareket. Ama hareket olmasaydı zaman olur muydu? Sor bakalım! Zaman, mekanın işlevi mi? Ya da tam tersi mi? Yoksa ikisi özdeş mi? Bir soralım dedik? ”
Murakami'nin İmkansızın Şarkısı'nda, kahramanı Vatanabe'ye onca hengamenin ortasında okuttuğu  kitap. Sırf bu yüzden kitabı almıştım. Mann, kitabı 12 yılda yazmıştır. Hans ve Joachim'in Alp dağlarında, bol karlı ve dinlenme kürlerinin düzenlendiği sanatoryumda geçiyor. Aşk, arkadaşlık, dostluk, farkına varmak ve politiğin harmanlarak hazırlandığı, kalın(sayfa) ve şahane bir kitap!

Can yayınlarından çıkan kitabın tanıtım bülteni aşağıda. Kışta kitap iyi gider.

Dünya edebiyatının çağdaş klasikleri arasında anılan Büyülü Dağ, tam bir çağ romanıdır. Kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı ve 'zaman' ve 'psikanaliz' üzerine denemelerin de yer yer kendini gösterdiği bu büyük romanın yayınlanmasından sonra Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Thomas Mann, yirminci yüzyıl Alman edebiyatının en önemli adlarından. Hamburg'lu genç gemi mühendisi Hans Castorp, üç haftalığına kuzenini ziyarete gittiği bir İsviçre sanatoryumunda, kendisinin de tedaviye ihtiyacı olduğunu öğrenerek yedi yıl kalır. Bu süre içinde doktorlar ve hastalar dünyasını, Batı felsefesinin iki kutbunu, platonik bir aşk serüveninin sarhoşluğu içinde ve yaşayarak tanır. Sanatoryumda kaldığı süre içinde hastalık ve ölüm gibi deneyimlerin ötesinde hayatın mucizesini kavrayan Castorp'un yalın ruhu bir değişim geçirir. Thomas Mann, roman sanatının bütün incelikleriyle yarattığı, ironik bir üslupla sunduğu bu yapıtında, zaman, karşıt kültürler, aşk, hastalık, ölüm gibi evrensel temaları işliyor. Birinci Dünya Savaşı öncesinde çağın dünya sorunlarını, bir uygarlığın çöküşünü inceleyen, burjuva geleneğini ve ahlâkını yer yer sertçe, ironik bir dille eleştiren Büyülü Dağ, çağa tutulan bir ayna.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes