Murakami Edebiyatı



G. G. Márquez ~ Kırmızı Pazartesi

Eski dostları kim sevmez ki; Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık'ı okuyup peh demiştim. Ne bileyim sonradan çarpacağını. Tükürdüğünü yalamak iyi bir durum olmasa gerek, ki bunu yaşadım. Yazarın yine iyi romanlarından birine rast geldim, Kırmızı Pazartesi.


Kırmızı Pazartesi: İşleneceğini Herkesin Bildiği Bir Cinayet Öyküsü. Tam ismi bu. Adını okuyunca, konusunu okumaya gerek kalmıyor. Zaten incecik bir kitapçık. Elinize alın, limonata keyfi eşliğinde hoşça zaman geçirtiyor. Tatil kitabı sanılmasın, benliğinizi sarsıyor. İnce eleyip sok dokuyan okumalıklardan.

Bana göre, herkesin işleneceği bir cinayet göz göre işleniyorsa, olayda herkes katildir. Sebebiyet, yapmak kadar etkili ve yeterince güçlü bir suç!

Tanıtım bültenini aşağıda bulabilirsiniz;  keyfili okumalar, incelemeler!

Kolombiyalı büyük yazar Gabriel García Márquez'in 1981'de yayımlanan yedinci romanı Kırmızı Pazartesi, işleneceğini herkesin bildiği, engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir namus cinayetinin öyküsü. Hem Kolombiya'da, hem de yayımlandığı dünyanın dört bir yanındaki pek çok ülkede sarsıcı etkileri olmuş bir roman. Usta yazar, çocukluğunu geçirdiği kasabada yıllar önce yaşanmış bir cinayet olayını aktarıyor. Romanın kahramanı Santiago Nasar'ın öldürüleceği daha ilk satırlardan belli. Kırmızı Pazartesi, yalnızca bir cinayetin arka planını değil, bir halkın ortak davranış biçimlerinin portresini de çiziyor. Böylece, sonuna dek ilgiyle okuyacağınız bu kısa ve ölümsüz roman, bir toplumsal ruh çözümü niteliği de kazanmış oluyor.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes