Murakami Edebiyatı



Okuma Köşeleri!

Evimde aval aval dolaşırken, birazda kitap sanatı üzerine kafa kırmanın kimseye zararı olamayacağını düşünerek, kafayı kırdım... Bu seferlik kafa kırma operasyonum okunacak kitaplar, alınması gereken kitaplar veya kitaplık düzenleme değil; Kitap Okuma Köşelerine kafayı taktım. Her zaman için, evimde çok güzel, şöyle yayıla yayıla kitap okuyabileceğim bir alanım olsun istedim.  -şimdi de pek var sayılmaz.- Demek oluyor ki: Hayal etmenin kimseye zarar yok ne de olsa..!

   

Bloga böyle bir post açmam gerekirdi, hemde uzun zaman önce. Kısmet bugüneymiş. Gittiğim bazı evlerde o kadar güzel okuma köşeleri var ki, tahmin edemezsiniz. Bu köşeleri sahip insanlarda genelde kitap okumuyor, ne kadar sinir bozucu bir durum.. İşte sinirinize sinir katacak, sizi sizden alacak ve "keşke" laflarını dedirtecek birbirinden güzel okuma köşeleri geliyor.
 

Bu tür yere ihtiyacım var. Kitaplı, masa ve sandalye takım olması daha bi' güzelleştirmiş köşeyi. Beyazı çok sevmeyen biri olarak; kesinlikle güzel bir kombin oluşturulmuş. Yapılası kısaca...


Bayıldığım bir tür bu. Kapısı bir eksik. Hani, şu evlerinde büyük kitaplıklar olan, "Kütüphane Odası" dediğimiz tarzda, bir kitabı yerinde oynattığınızda arka bölmede gizli bir oda bulursunuz. Birazcık ona benzettim, bayıldım. Eski yeşil rengi ise çok yakışmış!


Çok çok bayıldığım bir renk değil bu. Lakin bulunduğu yer, ve kitapların kurdele ile bağlanması harika durmuş. Mum ışığı ise romantizm katmış ama... benlik değil.


Beyaz ve kırık beyazın hakim olduğu çok şık, elegant ve minimal bir kitap okuma köşesi. Ayrıca, ayrıntıyı söylemeyi unutmadan; kitaplıktaki aynı renkli kitapların yan yana dizilmesi; kitaplıkta kullanılan süsleme objeleri nefesi bir hava katmış.


Herhalde gözüm kapalı seçeceğim kitap okuma köşesi bu olurdu. Aslında, bu okuma köşesinde roman veya o tarz şeyler okumak sıkıcı olabilir. -elbette benim için değil.- Dergi, gazete veya tabletten haberlerin okunması daha keyifli olabilir bu köşemiz için.


Evinizde bol bol güneş alan bir köşe biliyorsanız, bu okuma köşesi uygulanması en kolay, en güzeli olacaktır. Hafif kış güneşinde kitap okumaya bayılan biri olarak, vazgeçilmezim olabilir bu köşe. Güneş girmeyen eve doktor giriyor, malumunuz!


Tahta döşemeli evlere bayılmışımdır hep. Yalnız yağmur yağdığında etrafa yaydığı rahatsız edici tahta kokusundan aynı şekilde bir o kadar nefret ederim. Bu güzeli okuma köşesini görünce gözler fal taşı misali hazır ola geçti! Eminim bu köşeye sahip birçoğu, okumak yerine köşenin manzarasını çıkartırdı.


Okuma köşesinden çok, aynı renkli kitapların üst üste dizilişine bayıldım. Önce onlar dikkatimi çekti. Deri koltuk ve ayak uzatmak için uzatılan bacaklar için yerleştirilen küçük koltuk ise, rahatına düşkün bacak ağrısına maruz kalanlara altın değerinde!


Okuma köşeli kitaplık deselerdi, herhalde böyle bir şey ilk olarak düşünürdüm. Tek kelime ile harika. Bayıldım. Yeşil, buz mavisi ve yıpranmış sarıyla birbirlerini harika bir şekilde tamamlıyor. İlerde para elime geçerse, ilk yaptıracağım köşe bu olur!


Kimseye görünmeden veya sessiz yerlerde kitap okumayı seven biriyseniz; tam sizlik bir okuma köşesi. Okuma köşesi dışında uyuma alanı da yapabilirsiniz. Uzanarak kitap okumayı çok severim. Sevenlerdenseniz, bayıldığınızı görüyorum!


Pikniğe çıkmış insan, tarzı gibi bir okuma köşesi. Sıcak çay, ve sevgiliden size gönderilmiş bir çiçek. Yanında sımsıcak kitaplar! Daha n'olsun.


Bu da epey sevdiğim bir köşe oldu. Koltuk rengini, şeklini, şemalini sevdim sanırım. Yeri çok iyi. Okuma seansınızda, okumaya karşılık, bahçe manzaralı görüntü size eşlik ediyor.


Siyah-beyaz uyumu sevenlerdenim her zaman. Bir dönem bu kombinin çok tutulduğunu; ister dizilerde olsun, ister sinema filmlerinde uygulanan bir tasarım haline geldiğini biliyoruz. Konsept olacak raddeye gelmişti. Her neyse, şimdilerde az kullanılıyor. Siyah-beyaz sevmek yeterli bu köşe için.

30 Kasım 2012 18:19

muhteşem görünüyorlar...

30 Kasım 2012 18:23

@Kitap Sanatı♦

Kesinlikle! :)

1 Aralık 2012 07:08

Hepsi birbirinden güzel

1 Aralık 2012 13:39

@BeyazKitaplık♦

Hepsine tek tek aşık oldum :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes