Murakami Edebiyatı



Sylvia Plath ~ Sırça Fanus

Sylvia Plath'i ben hep şiirlerini okuyarak bilmişimdir. The Bell Jar kitabını  sürekli kitap okuyucuları tarafından duyardım. Uzun zamandır gözüme kestirmeme rağmen nihayet okuyabildim. Kitap alışveriş sepetinde, en başta bu kitaba yer vermiştim. The Bell Jar - Sırça Fanus, üniversite öğrencisi genç bir kadın yazarın New York üniversitesinde geçirdiği  zaman, hayatı ve içinde bulunduğu ağır buhranlar işleniyor. Sylvia Plath'in aynı zamanda tek romanıdır.


Kitap, Plath'in hayatıyla birebir örtüştüğü için, Kitap otobiyografik bir eser diyebiliriz. Sırça Fanus, insanların geçirdiği ağır psikolojik sorunların beraberinde neler getirdiği işleniyor. Oldukça karamsar, son derece rahatsız edici. 'Esther' karakterinin bunalım içindeki durumlarını okudukça, okuyucu psikopata bağlıyor. Karamsarlığa kafayı kırıyorsunuz.

Sylvia Plath
 Sylvia Plath, kitaptan bir ay sonra kendi eliyle hayatına son verir. Plath'in kitaptaki 'Esther' karakterini yansıttığını okuyunca görürüz. Ne doğru söylemiş. İnsan, iyileşir iyileşmesine ama, o cam fanusun tekrar üstüne kapanmayacağını nasıl bilebilirler ki?
"Sırça fanus içinde ölü bir bebek gibi tıkanıp kalmış biri için dünyanın kendisi kötü bir düştür"

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes