Murakami Edebiyatı



Henri Charriere ~ Kelebek

Hapishane' konulu her şeyi severim. Kitap olsun, film olsun... Aynı şey, 'Orman' kelimesi içinde geçerli. Henri Charriére'in kendi öz otobiyografisinden uyarlanarak yazdığı bir kitap. Kitabın yazılış öyküsü de bir o kadar tuhaf!


Henri Charriere, hapisten çıktıktan sonra, kitapçıda hapis ile ilgili bir kitap görür, biraz okuduktan sonra, 'Ben hayat hikayemi yazarsam kim bilir ne kadar satar' demiş. Sonunda hayat hikayesini bir roman olarak yazar. Beklediği gibi kitap ilgi ile karşılanıyor. Papillion - Kelebek, özgürlük adına nelerin göze alınabileceğini muhteşem bir dille anlatıyor.

Henri Charriere, bir sürü eleştiriye de maruz kalsa, okuyucu tarafından korunmuş hep. Kitabı elimde tuttuğum sürece, kendimi gerçekten hapishanenin iğrenç, ücra köşelerinden hissetmiştim. Oradaki dostluklar, yaşananlar, kürek mahkumluğunun zorluğu...yaşanan hayat tam bir eziyet. Empati kurulabilme alanında iyiyseniz, beğenmekten başka bir çareniz kalmayacaktır. Bu bir gerçek!

Henri Charriere
Kitabın yazarı Henri Charriere, 1973 yılı Ağustos ayında, gırtlak kanserinden yaşam gözlerini yummuş, maalesef. Kendisi muhteşem bir yazar, bu su götürmez bir gerçek. Kelebek adlı kitabın aynı zamanda, 'Banko' adlı bir devam kitabı var. Onu da kısa zamanda okumak düşüyor bana!


Aynı zamanda, kitabın yazarı Henri Charriere, vefat ettikten sonra 1973 yılında, kitap kitabın aynı adıyla 'Papillion - Kelebek' filme çekilmiş. Filmi de izlemiş biri olarak, her anlamda bu kadar güzel bir kitabın hakkını sonuna kadar veriyor. Imdb puanı bunu kanıtlar nitelikte zaten! İyi seyirler, iyi okumalar. Kitaplı akşamlar!

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes