2015'te sık sık kurgu okumuşken, 2016'da kurgu-dışı kitaplara daha çok yer vereceğime dair kendime söz verdim. Mavi, en sevdiğim renk olması hasebiyle (özellikle; petrol mavisi) kitabı iştahla okudum. Michel Pastoureau ilk kez okudum ve sevdim üslubunu.
Mavi Bir Rengin Tarihi, bir rengin ne denli hiç sayılıp, nasıl da en sevilen renk olmayı başarmasını anlatıyor. Homores'i tüm renklerden söz edişi (mavi dışında), gökkuşağında bile mavinin olmayışı, hiçe sayılması... Daha bir sürü bilgi.
Sizlerde kurgu dışı güzel bir kitap arıyorsanız seveceğinize eminim. Ben mavi rengine çok bağlı olduğum için, okumam daha bi' zevkli oldu doğrusu. Tabii, yine de seçim sizin. Bir rengin tarihten günümüze kadar olan değişim sancıları, kendine yer açma çabaları özellikle güzeldi. Hatta, kitapta ilgi çekici bir pasaj var: "Eski zamanlarda, insanların kötülüğü ve cehennemi tasviri "mavi" rengiyle alakalı olmuş" hep. Keyifle!
Antik Roma'da barbarların, yabancıların rengidir, Antikçağ'da renk bile sayılmaz, Antik Yunan'da hiçbir metinde adı geçmez, öyle ki bazı filologlar Yunanlıların maviyi göremediklerini bile düşünürler, Ortaçağ'da Katolikler adını bile anmazlar... Sonra birden her şey değişir. Mavinin Avrupa toplumlarındaki tarihi inanılmaz bir yön değiştirmeyle yazılmıştır: Başka deyişle, yerden göğe yükselir adeta.
Michel Pastoureau'nun bu şaşırtıcı çalışması, Antikçağ ve Ortaçağ toplumlarından Modern Çağ'a kadar, söz dağarcıkları, kumaşlar, giysiler, semboller, günlük yaşam, din ve sanat üzerinden mavi rengin toplumsal alandaki evrimini inceliyor. Eskiden Avrupa'da hor görülen bir renkken, bugün nasıl açık ara en sevilen renk mertebesine eriştiğini tüm sosyolojik ve psikolojik yönleriyle mercek altına alıyor. Pastoureau, renklerin de bir tarihi ve hayatı olduğunu, mavinin heyecan verici macerasıyla gözler önüne seriyor.
Tweet
Yorum Gönder