2015'in son günlerine doğru tanıdığım bir diğer ünlü yazar isim ise, Jorge Luis Borges oldu. Zaten okunacaklar listemde olan yazar, hocanın tavsiyesiyle öne çekip Kum Kitabı'nı okudum ve bir hikayesini çok beğendim.
Bu kitap, Borges'in değişik tipte hikayeleri bir araya getirmesiyle oluşmuş. Dostoyevski'nin ünlü kitabı "Öteki" burada, Borges'e ilham olmuş bir şekilde hikaye açısından karşımızda. Kitapçığın en güzel ve özel öyküsü.
Öteki hikayesi, gençliği ve yaşlığının çatışmasını merkeze koymuş. Okurken tüylerimi dike diken etti, korktum. Kum Kitabı adlı öykü de gayet güzeldi. "Çünkü kitabın da kumun da ne başı var ne sonu." diyor yazar. Hiç değilse, ilk hikaye olan 'Öteki'yi okuyun!
İletişim Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.
İletişim Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.
Mitolojik kahramanların, büyülü olayların, fantastik mekânların iç içe geçtiği Kum Kitabı, Borges'in engin hayal gücünün ve edebi dehasının izini sürüyor. Esere adını veren "Kum Kitabı" adlı fantastik öykü, büyülü bir kitaptan bahsediyor. Bilinmeyen bir dilde yazılmış olan bu öykü sonsuzdur; sayfaları çevrildikçe sonuna yeni sayfalar eklenir. Tıpkı kum gibi ne başı ne sonu vardır...
Borges'in görme becerisini kaybettiği yıllarda, sekreteri ve hayat arkadaşı Maria Kodama'nın yardımıyla yazdığı Kum Kitabı yazarın olgunluk çağının en önemli eseridir. Kitabın sonunda, Borges'in esin kaynaklarını ve kendi eseri hakkındaki samimi yorumlarını içeren sondeyiş yer alıyor.
Tweet
Yorum Gönder