Çay Kitabı'nı okumam, tamamen tavsiye üstüneydi. Zira zerre sevmem çay içmeyi. Soğuk kış günlerinde bile uzak durduğum bir içecek. Oysa etrafımdaki insanlar öyle mi? Adamlar elli derece sıcakta bile çay içerek hararetimizi alıyoruz, diyorlar. Bana hep saçma gelmiştir. Annemin ise, "çölde çay gibisi yoktur," sözü hep beynimi tuğlaya vurmuşum hissi yaratmıştır.
Çayın eski zamanlardaki buluşu, çayın bulunuşu ve etki ettiği kültürler üzerine yansıttığı etkileri anlatıyor. Mesela çayı seven kültürlerin birleştiği ortak bir payda olma ihtimali bile konuşuluyor, ki öyle bir durum var. Çay önceleri nasıl yapılır, nasıl servis edilirdi. İngilizlerde fincanlarda, Türkiye'de ise ince belli bardaklarda içilen içecektir. Çay içmeyi seviyor, tarihini merak ediyorsanız okuyun.
Alakarga Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.
Alakarga Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.
Klasik Uzak Doğu'nun gizemli dünyası... Gökyüzü ile yeryüzü arasında anlam arayışına koyulmuş insan... Zen törenleri, çiçeklerin yapraklarından bilgece mesajlar çıkarmaya çalışan çay erbapları... Bu küçük kitap geçen yüzyılın sonunda Kakuzo Okakura'nın elinden çıkmış. Okakura, Batı'nın gün geçtikçe çığırından çıkan sanayi tutkusuna, doğadan uzaklaşma tehlikesine, toprağın bağrını delen çılgınca yapılaşma arzusuna çayla karşı koymuş. Çay Kitabı, dünyada artık bir klasik olarak yerini almış. Ama bakış açısı bugün için öylesine taze ki, onu ülkemizin çaysever okuruna ulaştırmayı görev bildik.
Çayla tereyağının ilişkisi... Bitki çayları, baharatlar arasındaki amansız savaştan çayın zaferle çıkışı...
Tweet
Yorum Gönder