Murakami Edebiyatı



Vladimir Nabokov ~ Göz

Nabokov, Rus asıllı ABD'li bir yazar. Tanımayanınız yoktur herhalde. Ya da durun. Onu Lolita adlı en ünlü eseriyle tanıyoruz. Lolita'dan önce yazara ısınma amaçlı ince bir kitapçıkla giriş yapmak istedim edebiyatına.


Göçmenlik sorunu üstünde yansıttığı karakterler kitap kadar tuhaf. Başka bir evrenmiş gibi. Kesinlikle tanıdık değil. Kitabı ne sevdim, ne sevemedim diyebilirim. Fikirsizim bu konuda. Biraz zaman gerekiyor sanırım.


Lakin, yazarın betimlemelerine bayıldım. Olağanüstüydü. O kelimelerin oluşturduğu cümleler, etrafınızı sarmış büyülü bir çember. Nabokov'un şüphesiz çok iyi olduğu kaçınılmaz. Belki de başlamak adına yanlış kitabı seçmiş bulundum. Bilemiyorum, adını koyamadım. Kendisini bol bol okuyacağıma emin olabilirsiniz. Zaten blogda zamanı gelince göreceksiniz. Keyifle ve zevke almaya bakın. Betimlemeler için.

İletişim yayınlarından çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda. Mutlaka göz atın!

“Göz’de, romancılık kariyerinde ilk kez olmak üzere Nabokov birinci tekil şahısta bir roman yazar. (...) Nabokov’un ‘Göz’de yaptığı büyük teknik yenilik, görüş açısını cüretkârca kullanışı, daha sonraki sanatının habercisidir; neredeyse delicesine benmerkezci anlatıcılarının; roman birinci ve üçüncü tekil şahıslar arasında kayarcasına yol alır. (...) ‘Göz’ün anlatıcısı ‘gerçekten’ ölür mü, yoksa öldüğünü mü sanır? Anlatıcı ve Smurov bir ve tek kişi midirler, öyle ise, ‘biri’ ‘öbürü’nün bilincinde midir?”

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes