Murakami Edebiyatı



Aldous Huxley - Cesur Yeni Dünya

Sanırım hangi "en iyi kitaplar" listesine bakarsanız bakın, illa karşımıza çıkan kitaplardan biri Cesur Yeni Dünya. Geleceğin nasıl olacağı, ne minvalde şekilleneceğini iyi anlatıyor. Ne yazık ki, "toplumsal tabakalaşma" olayına burada da değiniyor Aldous Huxley.


İlk kez okudum yazarı. Kitabın konusunun ağır olmasına rağmen, nasıl bu şekilde akıcı yazabildiğine sizler bile şaşıracaksınız. İtiraf ediyorum, bayağı ağdalı, ağır ilerleyen bir şey beklerken, şaşırdım. Memnun kaldım elbette ama, denildiği kadar değil nedense...

Modern zamanların çarkı döndüren tarafı anlatıyor. Hastalık çoğunlukla azaltılmış. Aile kavramı yok olmuş, doğum ise bu yüzyılda saçma ve ilkel bir durum haline gelmiştir. İnsanlar duygularını kapatmak için, iyi hissetmek adına "soma" yutarlar. Zaaflık zayıflıktır. Kitap, son 30 sayfaya kadar yeterince ağırlığını belli etmiyor. İtiraf ediyorum, o son sayfalar müthişti. Keşke, daha uzun olsa o bölümler dedim, nafile. Her neyse, sizler bulup okuyun. Anti-ütopya'yı anlatan bu kitabı seveceksiniz. Unutmayın, beklenti düşük! "Hipnopedya" (uykuda eğitim) kitabın enteresan konularından.

Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap!tan Biri!
İthaki Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."
"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda 'birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopya geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp 'iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes