Murakami Edebiyatı



Ian McEwan - Yabancı Kucak

Ne söylesem, diye düşünüyorum. Bazı kitaplara yorum zor. Yabancı Kucak'ta onlardan biri. Ian McEwan'ı çok severim. Yazım tarzı, konusu ve işlenişi şahane. Colin ve Maria, tatil için Venedik'i seçerler. Burada bir çiftle tanışırlar ve olaylar vuku bulur.


Kitap, tedirginliğin, karanlığın vücut bulmuş hali resmen. Okudukça o denli tedirgin olursunuz ki, sorun bende mi acaba düşünüp durursunuz. Yazarın kota atış yaptığı yer ise, mekanın Venedik seçilmiş olması. Sisli sokaklar, ıssız, tenha köşeler, durmak bilmeden rahatsız edici su sesleri ve gaipten olaylar. Okuduğunuz tasvirler gözünüzde o kadar güzel canlanıyor ki, şaşırırsınız adeta.

Bu kitabı birden bulup muhakkak okuyun. Ben baskısı tükendiği için Nadirkitap'a başvurdum. Halen de tükenmiş değil. İnanın çok şey kaçırıyorsunuz, bunun farkında olun. Okuyunca bana teşekkür edeceksiniz. Yabancılık hissi, hiç bu kadar iyi anlatılmadı kanımca. Final ise, şoke etkisi yaratıyor. Gerçekliğin soğuğu yüzünüze tokat gibi iniyor.
"Romanları mimari açıdan ele alırım. Kapıdan girildiğinde, o kapı öyle inşa edilmiş olmalı ki, okur o anda binanın sağlamlığına güvenmeli," diyenIan McEwan, yine sağlamlığı garantili bir yapıyla karşımızda."
Ayrıntı Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtımı aşağıda.

"Romanları mimari açıdan ele alırım. Kapıdan girildiğinde, o kapı öyle inşa edilmiş olmalı ki, okur o 
anda binanın sağlamlığına güvenmeli," diyenIan McEwan, yine sağlamlığı garantili bir yapıyla karşımızda. Son dönem İngiliz edebiyatının parlak yazarlarından McEwan, yabancı Kucak'ta Gotik roman türünü Romantizmin ilk dönemlerinden günümüze taşıyor. Gotik edebiyatın temel özelliklerinden olan tekinsizlik, gizem ve korku havasının yaratmak için de mükemmel bir mekan seçiyor: 
Ne kadar dolaşırsanız dolaşın, her zaman dönülmemiş bir köşeyi, keşfedilmemiş bir geçidi, kayıp bir binayı, ağza alınmayacak deneyimlerin yaşandığı gizli bir mekanı gözden kaçırabileceğiniz duygusunu veren kadim Venedik kentini...

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes