Murakami Edebiyatı



Emine Sevgi Özdamar - Hayat Bir Kervansaray

Emine Sevgi Özdamar'ı ilk kez okudum. Hayat Bir Kervansaray romanı, 1001 Kitap seçkisine girmiş iki yerli romandan biri. Özdamar'ın biyografisini biraz karıştırdım, kendisi Malatya'lı imiş. Bu kitabını Almanca yazmış sayın yazar. Ayça Sabuncuoğlu'da çevirmiş. Çocukluğun o güzel ve soğuk günlerini anlatıyor.


Kitap, çocukluğa özlem, çocukluğun size vermiş olduğu çabucak inanma, kayıtsız şartsız inanma, güvenme duygusu. Var olan; cinler, periler... Geç uyuyan çocukları yemeye gelen boynuzlu canavarlar. Kitap dini motifler barındırıyor içinde. Anne, anneannenin öğrettiği sureler, dualar.. Çocukluk güzeldi, kitapta güzeldi. Edinip okuyun.

Dipnot: Varlık Yayınları'ndaki baskısı tükenmiş. Ben Nadirkitap'tan bulup almıştım. Neyseki, İletişim Yayınları kitabı yeni kapağıyla tekrar basmış. Bulmanız kolaylaştı. Okursanız seveceksiniz. Kaçırılmaması gerekenlerden. İmgelerle dolu bir roman.

Varlık Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Bu imgelerle dolu bir dil... Okurları, eleştirmenleri büyüleyen ve coşturan bir masal dili. Özdamar'a Alman edebiyatının en önemli ödüllerinden birini, İngeborg Bachmann Ödülü'nü kazandıran bir dil... 
Bettina Büsser 
Özdamar'ın romanı, aralıksız geçip giden tek tek imelerden oluşan uzun bir yaşam filmi. Yazar, bu kişisel öyküsünü Türkiye'nin öyküsüyle birlikte dokumayı başarıyor, her iki öykünün imgeleri de çoğunlukla fantastik, büyüsel. 
Joachim Sartoris 
İnsan neredeyse, yazarın dilinin baştan çıkarıcı bir tenselliği olduğunu söylemek istiyor. İmgeler, deriden geçip okurun içine giriyor ve orada etkisini sürdürüyor. 
Riki Winter 
Kitap, bir edebiyat olayı; yazar ise, Şehrazat'ın yasal kızkardeşi... 
Angela Bacmair


Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes