Murakami Edebiyatı



Max Frisch - Homo Faber

2015'e planlı başlayıp Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap serüvenim Homo Faber ile devam ediyor. Can yayınları tarafından yayımlanan kitap, ilk baskısında Çarpık Sevda adıyla basılmış. Belki eski kitaplara meraklısınızdır. Bilgim bundan ötürüdür. geliyor.


İsviçreli yazar Max Frisch 1991 yılında Zürih'teki dairesinde kanser hastalığından dolayı vefat etmiş. Değişik bir hayatı var. Kitap karakteri Walter Faber, Matematik ve rasyonaliteden başka bir şeye inanmayan bir mühendis. Başına gelenlerse, hayatın kendisine güzel bir cevabıdır bence. Homo Faber, "yaratıcı insan" anlamına geliyor. 


Açık açık söylemem gerekirse, çok sıkıldım okurken. Nasıl bu kadar beğenildiğini ve okullarda Almanca derslerinde ders niteliğinde okutulan kitaplardan biri olmasına bir türlü anlam veremedim. Eksik olansa neyin olduğunu çözemedim. Çok az kitapta bu sorunu yaşarım. 1001 Kitap listesinde olduğundan okumak istedim. Pek memnun olduğumu söyleyemem. Ama, aşka inanmayan birinin aşkı ve erken acı kayıpları azıcık da olsa ilginizi çekebilir. Karar sizin. Arada, kitabın çevirisini Sezer Duru (adaşım) yapmış. Çok iyi iş çıkarmış.

Can Yayınlarından çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

İsviçreli yazar Max Frisch'in en ünlü yapıtlarından olan Homo Faber, romanın kahramanı Walter Faber'in kişiliğinde ayakları 'hep' yere basan, salt akla inanan, dünya görüşünü yalnızca teknolojinin ve matematiğin verileri üstüne kuran modern insan tipinin trajedisini sergiler. Tartıya ve ölçüye vurulabilenin dışında ne varsa yadsıyan Walter Faber'in trajik yanılgısı, yaşamın tüm önceden kestirilmesi olanaksız akışları ve kimi zaman insanoğlunun yazgısını belirleyen rastlantıları karşısındaki körlüğünden kaynaklanır. Yaşamın 'öte yanını' sürekli yadsımayı yaşam ilkesi olarak benimsenen Faber, sonunda bir dizi rastlantının kurbanı olur; bu rastlantılar, romanın doruk noktasında Walter Faber'i insanlığın yaradılışından bu yana günahların en korkuncu sayılmış bir günahın kucağına itecektir. Max Frisch'in gördüğü mimarlık öğrenimi, başka deyişle tekniğin ve matematiğin dünyasını tanıması, öte yandan da bir gazeteci olarak dünyayı dolaşmış, ayrıca İkinci Dünya Savaşı'nda insanların öncesiz ve sonrasız acılarıyla yoğrulmuş bir başka dünyayla yüz yüze gelmiş olması, "Homo Faber"in neredeyse belgesel bir 'insanlık durumu'na (conditio humana'ya) dönümşesinin başlıca nedenleridir. Sanatçı kişiliği Thornton Wilder ve Bertolt Brecht'in belirgin izlerini yansıtan Frisch'in bu kitabı, yüzyılımız roman yazınının başyapıtlarından biridir.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes