Murakami Edebiyatı



Harper Lee - Bülbülü Öldürmek

Tüm zamanların en iyi kitap listelerinden adı eksik olmayan, Pulitzer Ödüllü müthiş etkili bir kitap Bülbülü Öldürmek. Yazar Harper Lee, hayatı boyuca yazdığı tek romanı. Lee, neden sessiz kaldığını ve bir daha yazmadığını kitabının ön sözünde yazarak yer vermiş. Tuhaf olan, yazarın kitabını bastırmak için yayınevi bulamaması öyküsüydü.


Eski dönem Amerika'sının taşra hayatından manzaralar sunan ve ırkçılık konusuna olabildiğince objektif şekilde yaklaşmaya çalışıyor. Kitabı sevimli yapansa, yaşananların küçük bir kızın (Scout) dilinden anlatılması. Yer yer korkutucu olsa da, çocuk dilinden olunca sevimlilik olasılığı artıyor. Irkçılığın iğrençliği üzerine müthiş bir deneme.

Atikus karakterini seveceksiniz. Çocukları da seveceksiniz. Hikaye zaten güzel. Kitabın filme çevrilmesi ise kaçınılmaz olmuş. Neyse ki müthiş bir sinema seyirliği oraya çıkmış. 1962 yılından beyazperde deki yerini almış. Baş rolde Gregory Peck, Atikus rolünde kendini kanıtlıyor. Imdb En  İyi 250 Film Listesi'nde yer alıyor. Hem kitaba, hem de filme mutlaka göz atılmalı.

Altın Kitap Yayınların'dan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Amerika'da 1930'ların Güney Eyaletleri'nden birinde bir zenci be-yaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakâr-lıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktaran roman, aynı zamanda kent hal-kının vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin mücadelesini de anlatıyor.

Tüm zamanların en çok sevilen klasiklerinden olan Bülbülü Öldürmek, 1960 yılında yayınlandığından bu yana birçok saygın ödül kazanmıştır.Pulitzer Ödülü de kazanan roman, kırktan fazla dile çevrilmiş, tüm dünyada otuz milyondan fazla satmış ve ünlü yıldızların başrolünü oynadığı film, Oscar kazanmıştır.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes