Murakami Edebiyatı



D. H. Lawrance - Oğullar ve Sevgililer

Klasikleri sever misiniz? İyi oldukları sürece -gerçi kötüsü olmaz bu türün- hiçbir sorun yok açımdan. Hatta, çağdaş edebiyattan çok ileride görüyorum, seviyorum. İngiliz edebiyatı klasikleri meşhurdur. D. H. Lawrance, tam bir klasik yazarı. Çoğu kitabı kült.


Ve en ünlü eseri Oğullar ve Sevgililer! Hiç değilse yaptığım araştırmalar böyle diyor. Çok güzel bir hikayesi var. Bir aile. Kalabalık sayılabilecek minvalinden. Romanın otobiyografik özellikler taşıdığı söylentiler arasında. Taşra hayatından manzaralar içinizi ısıtıyor adeta.

Roman, Morel ailesinin yaşadıkları üzerine kurulu. Anne "Gertrude Morel" kitabın en kilit karakteri. (Anne) Betimlemelerin şahaneliği karşısında kısa bir huşu geçirip, tablo edasıyla gözümde canlandırdım. Annenin en düşkün olduğu evladını kaybedince, öte evladına sımsıkı sarılışı anlatılıyor. Size tavsiyem sessiz sakin bir bulup kıvrılın. En iyisi kitabınızı çantanıza atıp, kitap okunan kafelerden birine uğrayın ve balıklama okuma seansına dalın. Zevkle okuyun!

Can Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım arka kapak yazısı aşağıda. Keyifli incelemeler.

Oğullar ve Sevgililer, 1930 yılında henüz 45 yaşındayken hayatını kaybeden ünlü İngiliz yazar D.H. Lawrenceın en iyi romanı olarak kabul edilir. Oğullar ve Sevgililer, anne ile oğul arasındaki karmaşık ilişkileri derinlemesine bir bakışla ele alır.

Bir madenci köyünde kocası ve iki çocuğuyla birlikte yaşayan Gertrude Morel, üçüncü çocuğunu beklediği sırada kocasına olan sevgisinin, uzun evlilik yıllarının sonrasında iyice tükendiğini fark eder. Karı-kocanın aşkı, aralarındaki bu derin soğumayı atlatamaz. Koca, karısının sevgisizliği ile baş edebilmek için avuntuyu alkolde ararken kadın da aynı boşluğu doldurmak için kendini çocuklarına adar. Onlarla arasında özel ve giderek sağlıksızlaşan bir ilişkinin gelişmesi kaçınılmazdır. Parlak bir kariyere başlayan ve yeni nişanlanan gözbebeği büyük oğlunu beklenmedik bir anda kaybedince, Gertrude hem bu acının, hem de aşkta ve hayatta yaşadığı hayal kırıklıklarının etkisiyle bu kez tüm varlığını küçük oğluna yöneltir ve aşırı ilgisiyle onu bunaltır. Sanatsal eğilimleri olan yetenekli ve duyarlı oğul, hayatına giren diğer kadınlarla ve kişisel mutluluğuyla annesi arasında sıkışıp kalır Ve ortaya modern İngiliz edebiyatının en parlak romanlarından biri çıkar.

18 Eylül 2014 19:03

"Kitaplık Manzaraları" deyince aklıma direkt klasikler geliyor zaten ! :) Ben bazı klasikleri severim,bazılarında sıkılırım (çoğunlukla kötü çeviriden kaynaklı oluyor :)

18 Eylül 2014 19:08

@Zaman Sözleri•
Waow! Böyle bir çağrışım yapıyorsa ne mutlu bloga. Teşekkürler. Bu kitabın çevirisi çok iyi. Klasikleri "Can Yayınları"ndan tavsiye ederim. Çeviriler gayet düzgün ve titiz. :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes