Murakami Edebiyatı



Johann Goethe ~ Genç Werther'in Acıları

Klasikler konu olunca, benden çok heyecanlanan yoktur. Bir klasiği yorumlamak, taşı yontmak gibi güç işlerden. Genç Werther'in Acıları, yıllara rağmen genç kalabilmiş bir kitap. İntihara verdiği sebebiyetle biliniyor, seviliyor. 



Johann Wolfgang Von Goethe, Almanya'da Werther salgınına neden olmuş. Alman sokakları, mavi ceket giyip, altına sarı pantolon çeken gençlerle dolup taşmış. Ey edebiyat, nelere kadirsin! Keder içerici betimlemeler, realist anlatış ve kusursuzluk alıp götürüyor sizi.


Finali, beni vurdu en çok. Eminim siz de çok etkilenip, boğazınızda o yumruyu hissedeceksiniz. Hayata lanetler yağdırıp, aşkın kötümserliğinin dibine vuracaksınız. En sonunda, her şeye rağmen iyi ki aşk var diyeceksiniz. Denmeli ve bu klasik okumalı. Geç okuduğum için kızgınım kendime. 30 yaşına gelmeden okunması gereken kitaplar arasında yer alıyor. Siz beklemeyin daha fazla, okuyun.
  "Bir başkasının onu nasıl sevebildiğini, sevmeye nasıl hakkı olduğunu bazen anlamıyorum, çünkü onu yalnızca ben o kadar yürekten ve o kadar fazla seviyorum ki, ondan başka ne bir şey tanıyor, ne bir şey biliyorum; ondan başka da bir şeyim yok zaten!"  
Can yayınlarından çıkan kitabın özeti aşağıda. Acılı okumalar.

Evrensel boyutlara ulaşmış ünüyle bugün dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri sayılan Goethe, henüz yirmi beş yaşındayken yazdığı Genç Werther'in Acıları'nda, kısa bir süre önce Charlotte adlı genç bir kadınla yaşadığı mutsuz ilişkiden yola çıkmıştı. Edebiyat dünyasına, karşılıksız aşkıyla intihara sürüklenen "Romantik kahraman"ı armağan eden bu büyüleyici mektup-roman, şiirselliği ve yaşama tutkulu bakışıyla okuyucuları mıknatıs gibi kendine çekmişti. Almanya'da bütün gençliği etkisi altına alan romanın, birçok intihara neden olduğu, Werther'in giydiği mavi frak, sarı yelek ve çizmelerin döneminde moda yarattığı, Napoléon'un bile kitabı sürekli yanında taşıdığı söylenir.
Son derece duyarlı ve tutkulu bir genç ressam olan Werther'in, düşsel dostu Wilhelm'e yazdığı mektuplardan oluşan Genç Werther'in Acıları, edebiyatta akılcılığın yerini alan duygusallığın bir başyapıtıdır.

14 Nisan 2014 20:57

Bir türlü okuma fırsati bulamadim ama cok merak ediyorum, yanılmıyorsam operaya da uyarlanmisti...

14 Nisan 2014 23:57

@Eren O•
Evet, filme de uyarlandı...

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes