Murakami Edebiyatı



‘Murakami’ Edebiyatında, En İyi 10 Yemek!

Murakami Edebiyatı'nda, yemeğin önemini, yazarın hayranları ve okuyanları çok iyi bilmektedir. Hatta, Murakami'nin romanlarında yemeğe verdiği önem şeklinde bir özlü sözü var: " Az yemek yiyen insanlara güvenmem. Onların gidip başka bir yerde o eksikliği tamamladıklarını düşünürüm.Gecenin bir yarısı, ağzınızın suyu akıp, satırlarda yemeğin kokusunu duymuş ve kendinizi mutfakta buluvermiş iseniz, kesinlikle Murakami okuyorsunuzdur. Kitaplarında, ayrıntılı bir şekilde yemek tarifi veren yazarın, en iyi 10 tarifi sizlerle. Mideler bayram etsin!

 

Yaban Koyununun İzinde

Murakami'nin değişik ve yalın anlatımıyla harikalar yarattığı bu kitabın da, karakter ismi bilinmeyen bir kişilik. X karakterimiz, sırtında yıldız şeklinde bir işaret barındıran koyunu bulmak için uğraş verirken yoruluyor. Dağ manzarasında, işte tam da bu yemeği sipariş ediyor: Balık Yumurtalı Spagetti.


İmkansızın Şarkısı

Vatanabe'nin, kitapta ne kadar pisboğaz bir kişiliğe sahip olunduğu bilinmekte. Durmadan çalışan bir boğaz için, domates dilimi eşliğinde ve mantar karışımı bir omlet, hiç de fena durmuyor: Mantarlı Omlet.


Yaban Koyununun İzinde

Japon kültüründe en çok kullanılan iki malzeme. Balık ve Pilav. X bilinmeyen karakterimiz, ağzının tadını biliyor. Nitekim, kedisi de ağzının tadını biliyordu. Kedi için söylediği şeylerin not bile alınmasını istemişti. Pilav her zaman iyidir, Somon ile beraber daha iyidir. Somon ve Mantarlı Pilav.


Zemberekkuşunun Güncesi

Kedisi kaybolan ve kuyu diplerinden başka bir dünya bulan Toru Okada... serüvenleri. Bizim kültürümüze en yakın yemek bu olmalı Murakami mutfağında. Pek severiz, bayıla bayıla da yeriz. Sabah sabah, canım, Domatesli Spagetti istedi. Ah Murakami, nelere kadirsin!



Tekrar, ismi bilinmeyen bir X karakterle karşı karşıyayız. İyi bir koltuğun nasıl olması gerektiğini savunan X, aynı zamanda güzel bir sandviç yapmak ise, en zor yiyeceklerdendir, diyordu. Sağolsun, Y bilinmeyenli kız, bu konu da epey usta idi. Lezzetli görünüyor epey. Salatalık ve Peynirli Sandviç.



Bendeniz Nakata, Yılanbalığını çok sever. Murakami şöyle diyor: "Yılanbalığı kadar lezzetli bir şey yemedim." Sırf bu yüzden bir gün tatmak isterim. Nakata, bol bol mideye indire dursun, bizler de satırlarda kendimizi kaybedelim. Eminim harikadır. Pilav Yatağında Yılanbalığı.



Tengo'nun mutfakta çokça vakit geçirdiği ve 1256 sayfa boyunca, birbirinden lezzetler sunuyor. Dershane hocalığı ve gizemli ama sessiz, sakin lakin derinden hareketli hayatı ilgi çekici. Kuşkusuz, en çok konuşulan yemek bu. Japon mutfağının deniz mahsulleriyle arası çok iyi. Çanakta Karides.



Henüz dilimize kazandırılamayan, 14 Murakami kitabından biri. Kitap, Yaban Koyunun İzinde'nin devam niteliğinde. Karakterin yediği yemekler açısından, en dikkat çekicisi buymuş. Ağıza layık. Jambonlu ve Sarımsaklı Spagetti.



Tengo'nun mutfakta pişirdiği bir diğer ön başlangıç bu. Murakami, çorbanın yapılışını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Malzemeleri alıp, kitaptan yazarın anlatımıyla yapabilirsiniz. Japonların en çok tükettiği çorbaymış. Çok lezzetli görünüyor. Miso Çorbası.


Sandviç türü şeyler, Murakami kahramanlarının tükettiği türden. Kahraman Domatesli ve Peynirli Sandviçi mideye indiriyor. Açıkçası, benimde en sevdiğim yiyeceklerin başında gelir. Yanına da bir Coca-cola, çok iyi gidiyor.

2 Ocak 2014 22:03

Ellerinize sağlık ne kadar yaratıcı bir post olmuş çoğu kitabını okudum hep hayal ediyoruz yapılan yemeği iştahla çünkü öyle ayrıntılı anlatıyor ki:D
Bunları böyle liste halinde görmek çok iyi oldu çok teşekkürler:D

3 Ocak 2014 15:05

@Astrea•
Teşekkür ve rica ederim. Okurken güzel şeyler yaşadıysanız ne mutlu bana. Kesinlikle iştah açıyor :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes