Murakami Edebiyatı



Gabriel Garcia Mârquez ~ Anlatmak İçin Yaşamak

Aslında okumayı şu sıralar hiç düşünmediğim bir kitaptı. Okumaya yeltenme sebebim ise, Gabriel Garcia Marquez'in yakın arkadaşı Mendoza tarafından yapılan basın açıklamasında arkadaşının Alzheimer hastalığına yakalandığını açıkladı.


Duyunca şoklar içerisinde, elbette büyük üzüntüyle beraber, otobiyografisi; Anlatmak İçin Yaşamak kitabını tozlu raflardan çıkarıp, direk elime aldım. Bütün yaşananların aslında ne denli güzel olduğunu, bir o kadar da boş olduğunu anlıyorsunuz. Özellikle yazarın bu durumda olduğunu bilip de okumak daha etkili kılacaktır biyografiyi.

"Hayat, insanın yaşadığı değildir; aslolan, hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır."
Şöyle ki; Şer Saati kitabının yazılması sürecinin sancılı geçmesinin ve yayımlanmasında yaşanılan sorunlar, İlk kitabı Yaprak Fırtınası'nın hikayesi ve heyecanı... Kolera Günlerinde Aşk kitabının ortaya çıkmasına yardımcı hikayesi ve yaşadıkları. Yüzyıllık Yalnızlık kitabında ismini koyduğu karakterlerin -çoğunun- gerçek hayatından alıntıladığını öğrenmek yüz güldürücü bir durum. Epey seveceksiniz, üzüleceksiniz...şaşırıp garipseyeceksiniz.  Bence en çok hüzünleneceksiniz.

Can Yayınlarından çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda. Marquez'in sağlığına kavuşması ve inadına yazmasına devam etmek için, inatla okuyun, okutun yazarı!

Gabriel Garcia Marquez çarpında bir yazarın anılarını yalnızca hayranları değil., tüm bir edebiyat dünyası nicedir bekliyordu. 20. yüzyıl edebiyatına damgasını vuran büyülü gerçekliğinin büyük ustası, Yaprak Fırtınası'ndan, Yüzyıllık Yalnızlık'a, Kolera Günlerinde Aşk'tan, Benim Hüzünlü Orospularım'a, esin kaynaklarını hep kendi yaşamında, yakın çevresindeki insanlarda aramıştı. O yüzden, yapıtlarıyla yaşamı arasında sık dokunmuş bağlar vardı. Garcia Marquez, sonunda anılarını yazdı. Anlatmak İçin Yaşamak, tüm hayatını, anlatmak, yazmak için yaşamış bir yazarın anılarının çok ötesinde bir kitap. Ancak onun kaleminden çıkabilecek, roman tadında okunabilen bir yapıt. Anlatmak İçin Yaşamak'ta "Hayat, insanın yaşadığı değildir; aslolan, hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır" diyen yazarın yalnızca yaşam öyküsünü değil, tüm yapıtlarının izlerini de bulacaksınız.

5 Kasım 2013 21:08

okuyacaklarım arasına girmiştir, teşekkürler:)

5 Kasım 2013 22:48

@Kitap Eylemcisi♦
Rica ederim, keyifli okumalar şimdiden :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes