Murakami Edebiyatı



Tom Robbins ~ Parfümün Dansı

Tom Robbins, ciddi anlamda ismini sık sık zikredildiğini duyduğum, hiç okumasam da merakla takip ettiğim ve sonunda Ayrıntı yayınlarından çıkan Parfümün Dansı'nı bulup okuduğum okuduğum bi' yazar... Parfümün Dansı'nı hep ilgi çekici bir kitap ismi olarak kafamda belirlemişimdir; iyi veya kötü mana da değil, sadece tuhaf, ki, tuhaf şeyleri daha bir severim!


Bunca zamandır neden okumadığım bu kitabı, gibi düşüncelerle kafamı yorarken, kitapla buluşmamızda.. her geçen sayfada pişmanlığım biraz azaldı. Bazı ironilere kesinlikle saygı duyuyorum. Bir çok sayfa da keşke önce okumuş olsaydım, lakin kitabın son sayfasıyla beraber kapağını kapattığımda aklımda beliren düşünce pişmanlık değildi. Bir süreliğine aklınızda kalacak ve tozlu raflarda unutulmaya mahkum olarak kalacak!

Tom Robbins
Size tavsiyem az beklentiyle, çok şeyler bulabileceğiniz bir eser. Kitap güzel, çok şey beklenilmeden okunursa.. Hayran olduğum sayfa sayısı da hiç azımsanacak türden değil. Robbins'i kitapları okunacak yazarlar arasında yerini aldı benim için. İyi okumalar!

Tanıtım bültenini aşağıda bulabilirsiniz!

"Oyunculuk uçarılık değil, bilgeliktir" diyerek çılgınlık derecesinde "oyuncul" romanlar yazan Tom Robbins, bu romanda hayatımızı var eden en temel kavramlar hakkında düşünmeye ve insanın doğayla ilişkisinin kopma sürecinin anlatıldığı düşsel / tarihsel bir yolculuğa çağırıyor bizi. Batı'dan Doğu'ya, oradan da Yeni Dünya'ya uzanan, ölümsüzlüğü kovalayan ve yüzyıllar süren bir yolculuktur bu. Batı acı çekmeyi seven, mantığa, bireyciliğe ve üretime tapınanların diyarıdır. Doğu, aşka, boş zamana, münzeviliğe, bilinmezliğe hayatında yer veren insanların yaşadığı su ve parfüm diyarıdır. Yeni Dünya'da ise sadece "başarı" ve hırs vardır. Yolculuğun en ilginç kişisi ise keçi ayaklı, zevk ve bereket tanrısı Pan'dır. Pan, insanların duyguları ile düşünceleri arasına duvar çekmeleri, yaşamak yerine, cennete kabul edilmek ve doğayı tahakküm altına almak için çalışmaları; dans çalışmaları; dansı müzik ve aşkla ilgilenmek yerine, doğru ve yanlışla uğraşan Aristo, İsa ve Descartes'a inanmaları ile gücünü yitiren bir tanrıdır. Aynı zamanda Bay Mantıksız, Bay İçgüdü, Bay Hayvani Sır, Bay Çingene, Mastürbasyon, Bay İnatçı Güç, Bay Küstahlık, Bay Doğa Eni İyisini Bilir.. 

Pan'ın en yakın arkadaşları ise, "İnsanın kalbiyle yaşamasını" savunan kendi kendinin kralı Alobar ve Kama-Sutra'yı bütün incelikleriyle bilen koku bilgesi Kudra'dır.

Bugün Pan'ın , Alobar'ın ve Kudra'nın izleyicileri günahlarından pişman olmayan günahkârlar, inançsızlıklar, şehvetli kadınlar, müzisyenler, âşıklar, asiler, şairler ve delillerdir.


BA
28 Mart 2013 17:41

Ben bu kitaptan nasıl sıkılmış nasıl kitabı zar zor bitirmiştim! Bir on sayfa akıyor sonra otuz sayfa süründürüyordu. İlginç bölümler olduğu için fazla abartılmış bir roman bence.

28 Mart 2013 17:45

@BA♦
Aslında sana hak vermemek için kendimi zor tutuyorum; çok iyi yerleri ve berbat ötesi bölümleri olan, aynı zamanda çok yönlü bir kitap. Kişiden kişiye göre beğeni farkı olan kitaplar vardır, bence Parfümün Dansı'da onlardan biri!

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes