Murakami Edebiyatı



José Saramago ~ Görmek

Körlük adlı kitabın devamı, Görmek! Körlük'ü de okumuş, çok beğenmiştim. Blogda da yer vermiştim. (bkz.)  İnsanların beyaz bir körlüğe yakalandığı, ve kapitalizm vahşetinin pençesine düşmüş karakterlerin zorlu, yorucu, bir o kadar da geliştiren hikayelerine yer verilmişti. Görmek, Körlük kitabının devamı. Doktor ve Eşi karakterlerine burada da rastlıyoruz. Amaların devri bitmiş, herkes gözünü açmış, artık gözlerin gördüğü bir dönem başlıyor kitapta!



Gören insanların dünyası daha bir acımasız oluyor, bunu kitap bitince iyi düşünüyorsunuz, bi' şeyler düşününce ister istemez kafanızda bir şeylerin şekillendiğini düşünürken buluyorsunuz kendinizi. Bardaktan boşanan yağmur yüzünden seçime oy kullanmaya gitmeyen insanlar...Yağmur durduktan sonra yapılan seçimde, oyların  83'ünün boş oy - beyaz oy - atıldığını görmesi ile işin rengi değişiyor. Ser verip sır vermeyen insanların kirli oyunlarını göz önüne taşıyor.

José Saramago, gerçekten yazarlığın hakkını veren isimlerden. Körlük ve Görmek, mutlaka okunması gereken iki seri kitap. Üst üste okursanız daha keyif alacağınızdan eminim. Ben biraz ara koyarak okudum. Araya epey kitap sıkıştırdım sanırım. Peşi sıra okununca tadından yenmiyor. Siyaset ve beş para etmez insanların kirli oyunlarını okumak oldukça bilgilendiriyor, fikir sahibi yapıyor. Bu dünyanın bilinçli insanlara yer vermesine izin vermiyor. Bir ton mesaj barındırıyor, bu kitap! Herkese iyi okumalar!

• Hep iki gerçek var aslında: Biri görünen, diğeri de üzeri örtülen..

Adı belirsiz bir ülkenin başkentinde seçim günü bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaya başlayınca kimse oy atmaya gitmez. Öğleden sonra yağmur durunca, saat tam dörtte, seçmenler sanki emir almışçasına sandıkların başına koşarlar. Ama sandıklar açıldığında, kullanılan oyların yüzde 83'ünün boş olduğu ortaya çıkar. Bunun bozguncu bir grubun, dahası uluslararası bir anarşist örgütün işi olduğunu düşünen hükümet olağanüstü hal ilan eder. Yıllar önce kenti saran "körlük salgını"ndan kurtulan tek kişinin bu olayla bağlantılı olduğundan kuşkulanılır. "Beyaz veba"nın öteki kentlere de yayılmasını önlemek için başkent abluka altına alınır, bir polis komiseri "suçlular"ı bulmakla görevlendirilir.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi José Saramago'nun Körlük'ten sonra kaleme aldığı Görmek, demokrasinin kırılganlığı ve hükümetlerce saptırılması üstüne şaşırtıcı bir taşlama. Günümüz edebiyatının üslup ustasından derin bir çağ eleştirisi.

9 Kasım 2012 20:18

Körlük'ü okuyalı en az 5 sene oldu ama o kadar net hatırlıyorum ki olayları. Böyle bir usta işte Saramago. Görmek de boynu bükük, okunma sırasını bekliyor kütüphanemde.

9 Kasım 2012 23:11

♦Pinuccia♦

Saramago, gerçekten iyi bir yazar, ve de etkileyici. Umarım en kısa zaman okursunuz, pişman olmayacaksınız! :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes