Murakami Edebiyatı



Jonathan Safran Foer ~ Her Şey Aydınlandı

Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın / Extremely Loud & Incredibly Close ile sevdiğim yazarlar sıralamasına girebilen ender yazarlardan kendisi...Lakin, daha önce çok severek, bağımsız sinema hayranı biri olarak "Her Şey Aydınlandı" filmine ayılıp bayılmıştım. Öyle böyle değil; filmi o kadar sevmiştim ki, köpeğin ismi 'Sammy Davis Junior Junior  - kısaca: Sammy Davis Jr. Jr. de denilebilir - ismine bayılmıştım. Film bu kadar iyiyse, kitap ne kadar iyidir demiştim._
----------------------------------


Gerçi, hastane de mecburi bir durumdan dolayı kaldığım sürede okudum, anlayacağınız üzere okunma yeri bile karamsardı kitabın! Kitap, beklediğimin çok altında. Siren Yayınlarından çıkan her kitaba kesinlikle saygım var. Baskı kalitesi olsun, çeviri kalitesi olsun ve kullandığı mürekkebine kadar orijinal bir yayın evi. Kitabın üstünde "Okunması Gereken 1001 Kitaptan Biri" yazısının cazibesi de biraz beni kitaba sahip olmaya itmişti. Tabii, Jonathan Safran Foer ismi de bunda epeyce etkili! Gelin görün ki sonuç: Hayal kırıklığı!

Arayanların sesi!, ilerlemek için geriye dönmek zorunda kalanlara ve geçmişinden kaçanlara ışık!, Sırların gölgesinde yaşayan ve yalan mağarasında, tünelin sonunda doğruluk ışığı!"  gibi süslü ve eleştirmenler tarafından övülen laflara kendini kaptırmamak çok zor! Uzun zaman önce, bu tür üstünde övgülerle kaplı kitapları almayı bırakmıştım, bu seferde yayın evine güvendim. Kesinlikle kötü bir kitap değil, sadece kitabın çoğu yerinde neyden bahsettiğini bile anlamıyorsunuz. Bol bol, "Sammy Davis Jr. Jr. ve Yahudi" kelimesi okumak isteyenler buyursunlar, hay hay! - Ki, Sammy Davis Jr. Jr. ismini okumaktan zevk aldığımı da belirteyim. Kitap yerine, kesinlikle filmi deneyin. Pişman olmayacaksınız, harika bir bağımsız sinema örneği.
_________________________................
Filmi görmeyenler veya bilmeyenler için filmin trailerını yükledim. Trailer'ı izleyin, o zaman karar verirsiniz. Bence mutlaka izleyin filmi. Başrollerde Elijah Wood var. Yönetmen koltuğunda, hem oyunculuk yapan, hemde yönetmenlik, Liev  Schreiber var. Artık hangi eylemi yapacağınıza göre,  İyi okumalar, iyi seyirler..!

Siren Yayınları'ndan çıkan kitabın özetini aşağıda bulabilirsiniz. İyi okumalar!
Çağdaş edebiyatın en etkileyici seslerinden Jonathan Safran Foer’den zaman, mekân ve hafıza üçgeninde şaşırtıcı manevralar yapan, eğlenceli, dokunaklı, zekâ ve duygu dolu, çarpıcı bir roman: Her Şey Aydınlandı. Elinde solmuş bir fotoğraf ve kafasında soru işaretleriyle yola koyulan genç bir adamın Avrupa’nın kalbinden Amerika’ya, dünyadan Ay’a, geçmişten günümüze, rüyalardan masallara, büyük aşklardan büyük savaşlara, karanlıktan aydınlığa uzanan yolculuğunun nefes kesen hikâyesi… Geçmişle bugünün iç içe geçtiği, birbirleriyle rekabet halindeki anlatıcılarıyla akıllardan kolay kolay silinmeyecek, çok sesli, çok katmanlı ve kesinlikle sihirli bir roman Her Şey Aydınlandı.

Foer’in tüm dünyada büyük ilgi gören bu ilk romanı; ilerlemek için geriye dönmek zorunda kalanlara ve geçmişinden kaçanlara, yaşamın pusu altında gizlenen muazzam gerçekleri arayanlara ve sırlarının gölgesinde yaşamaya çabalayanlara, düşlerle gerçekleri birbirine karıştıranlara ve kalabalıkların içinde yapayalnız olanlara, hayata ve hayatta kalmaya dair bir şimdiki zaman klasiği.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes