Murakami Edebiyatı



Jose Saramago, İlk Buluşma: "Körlük"

Ne zaman ilk defa bir yazar okumaya kalksam, inanılmaz derece bi' heyecanlı oluyorum. Ne de olsa, tarzını bilmediğiniz, değişik yazabileceğini düşüneceğiniz, ya da sürprizlerle dolu, şaşırtmayı seven bir yazardır ve siz bunu okuyarak öğreneceksiniz. Sizce de heyecanlı, değil mi? Jose Saramago epeyce duyduğum, Nobel Ödüllü bir yazar. O kadar yazar var ki, hakikatten bir an ömür boyu okusak bile bitmeyecekmiş gibi duruyor, çoğunlukları!


Körlük, epeyce beğendiğim bir kitap oldu. Binbir ümitle aldığım bir kitap idi; şunu söylemeliyim: tüm beklentilerimi hemen hemen karşıladı. Böyle güzel, anlamlı alttan alttan sistem eleştirisini yerden yere vuran kitaplar ve filmler vs... olsun harika karın doyuruyor. Körlük onlardan biri benim için. Jose Saramago'yu tarzını benimsedim. Oldukça güzel bir tarzı var. Çok akıcı ve anlaşılır bir dille yazdığını belirteyim. Malum, ağır dile gelemeyen bir sürü okuyucu var bu devirde!

Bu kitap, içinde bir sürü, olağanüstü derece de sistem eleştirisi ve düşünmenizi sağlayacak mesajlar içeriyor. Konun basit olduğunu düşünebilirsiniz lakin, böyle basit bir konudan bu kadar harika mesajlar çıkarmak her yazarın harcı değildir. Saramago, bunu yapıyor. Çekinmeden, üşenmeden. En önemlisi okuyucunun da anlatılanı anlamasına dikkat etmiş! Okuma esnasında, bazı mesajları anlamak için biraz durup düşünmeniz  lazım. Keza, bir süre sonra kendinizin de kör olduğunu düşünüyorsunuz. Fiziksel bir körlük değil, çok daha başka bir körlük!


Can Yayınlarından çıkan Körlük kitabını buradan satın alabilirsiniz. Tanıtım bülteni ise aşağıda. Keyifle okuyun, okutturun!

Araba kullanmakta olan bir adam, yeşil ışığın yanmasını beklerken ansızın körleşiyor. Körlüğü, başvurduğu doktora da bulaşır. Bu körlük, bir salgın hastalık gibi bütün kente yayılır; öldürücü olmasa da tüm ahlâki değerleri yok etmeyi başarır. Toplum, görmeyen gözlerle cinayetlere, tecavüzlere tanık olur. Ayakta kalabilenler ancak güçlü olanlardır. Koca kentte körlükten kurtulan tek kişi, göz doktorunun karısıdır. Portekizin yaşayan en önemli yazarı olan Jose Saramago, bu çarpıcı romanında körlük olgusunu bir metafor olarak kullanmış, basit imgelere, sıradan sözcük oyunlarına başvurmadan, yoğun bir anlatımla, anlatıcının ve kahramanların konuşmalarını ortaklaşa bir monologa dönüştürerek, kurgunun evrenselleşebilmesi açısından kişilere ad vermeksizin liberal demokrasinin insanları sürüklediği sağlıksız ortamı olağanüstü bir ustalıkla yaratmıştır. Çağdaş dünya edebiyatının bu ünlü adının öteki yapıtlarını da yakında Can Yayınları arasında bulacaksınız.

15 Eylül 2012 23:49

okumuşmuydum, onu bile hatırlamıyorum ama hiç yabancı gelmedi:)Bir de her okuduğumu hatırlayabilsem:(

16 Eylül 2012 12:48

@Kitap eylemcisi•••
Haklısın, çoğu kitap okuyan arkadaşımda da bu sorun var :) Okumadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir...

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes