Murakami Edebiyatı



F. Scott Fitzgerald, Muhteşem Gatsby

Büyük umutlarla aldığımız kitaplar vardır. Hatta sayfasını bile açmaya kıyamadığımız, kendi kendimize bizlerin mükemmel bir şeylerin beklediğini düşündürten, ama feci şekilde hüsrana uğratan kitaplar. The Great Gatsby, bunlardan biri! Zengin oğlan, fakir kız' hikayesinden gına geldi diyorsanız, kitabın bir klasik dahi olmasına aldırmadan, okunacaklar kitapların en son rafına yerleştirmek en iyisi olur. F. Scott Fitzgerald ilk kez okudum, ve eğer diğer kitapları da bu kadar bayat konular ve işlenişe sahipse, bu kadar geç okuduğuma üzülmeyeceğim!



Çok sevdiğimi ve sürekli dilimde dallandırıp, budaklandırdığım Haruki Murakami'nin en sevdiği kitaplardan biri imiş. Hatta, Norwegian Wood / İmkansızın Şarkısı'nı okuyan kişiler bilir. Kitabın baş kahramanı Vatanabe'nin Üniversite okurken, kitabı ne kadar sevdiğini, Jay Gatsby'nin muhteşem partilerini, Vatanabe canı en zaman sıkılsa, kitabın herhangi bir bölümünü açıp okumasının kendisine iyi gelmesine kadar övmüştü. Ben Murakami kadar sevmedim, hatta sevemedim.

Gönül isterdi ki, Can Yücel'in çevirisiyle Bilge Kültür Sanat Yayınevi'nden çıkan sayıyı okumak, ne yazık ki, baskısı tükenmişti. Fakir oğlan, zengin kız konusunu yeterince Yeşilçam sinemasında gördük. Dolayısı ile, varılacak her sonu da gördük. Aslında biraz haksızlık ediyor olabilir, kitabın bir klasik, geçmiş dönemde yazıldığını da unutmamak gerek. Kitabı İstanbul seyahatinden dönerken, otobüsün içinde okumaya başladım, geleceğim yere varana kadar elimdeki kitap bitmişti, ne hissettim bilmiyorum. Koskoca bir boşluk. Gereksiz bir boşluk!


Şu aralar fragmanları dönen filmi de mevcut. Daha gösterimi yapılmadı. Baş roller de, Lepnardo DiCaprio, Tobey Maguire ve Carey Mulligan paylaşıyor. Baz Luhrmann ise yönetmenliğini üstleniyor. Romeo + Juliet ve harika müzikali  Moulin Rouge!( müzikalleri hiç sevmeme rağmen çok iyi filmdi ) Fragmana ve kadroya bakarak şunu söyleyebilirim. Film kitaptan iyi olabilir. Ama, bir aması var, oda şu; casting - oyuncular - sevimsizler abidesi olmuş. Üç baş rolde hiç sevmediğim oyuncular. Bi' ihtimal Tobey Maguire biraz durumu kurtarır gözümde. Umarım film iyi olur, bu castinge rağmen!

   
F. Scott Fitzgerald, kitapları duyulmasının ardından, yani üne kavuştuktan sonra...eğlence hayatına kendisine fazla kaptırmış. Üç kez kalp krizi geçiren yazar, üçüncü krizi hayata veda etmiş. Yetenekli bir yazar olabilirmiş, lakin kitabın konusunu sevemedim, Fitzgerald ustaya karşı saygımız sonsuz. İyi okumalar, kitaplı akşamlar!

3 Eylül 2012 22:31

yazı çok güzel olmuş eline sağlık :) ben sanırım filmi bekleyeceğim :)

4 Eylül 2012 01:47

@Serdar Durdu•••

Teşekkür ederim Serdar :) Beğenmene sevindim :) Bence de, filmi beklemek en iyisi, kitap o kadar ahım şahım değil, hatta klişe :) En doğrusunu yapıyorsun :)

4 Eylül 2012 13:22

yazını okuyunca kitabı okuma fikri çok doğru gelmedi zaten :)

4 Eylül 2012 22:30

@Serdar Durdu•••

Kesinlikle doğru karar, haha :D

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes