Murakami Edebiyatı



Dave Eggers, Ne Nedir?

Kitap okuyucularına bir tüyo. Daha önce kitap satın aldığımda, üstündeki övgüler, güzel eleştiriler hep gerçek zannederdim. Lakin, bir süre sonra kesinlikle insan aldatıldığını anlıyor. Hepsinin birer satış kampanyası için yapılmış stratejiler yumağı olduğunu anlamak zaman istiyor. Yani, er-geç jeton düşüyor." Ne nedir " ise, üstündeki ve arka kapaktaki tüm övgüleri haklı çıkararak, şaşalı bir alkışı hak ediyor!


 Dave Eggers, biliyorsunuz kendisinden blogda daha önce bahsetmiştim. " Müthiş Dahiden Hazin Bir Eser" adlı kitabını okumuştum. Kitabı çok beğenmeme rağmen, yazarın kesinlikle yetenekli olduğunu söylemiştim. İçindeki cevheri gördüm diyelim! Okuduğum ikinci kitabı, ilk kitabından kat ve kat daha iyi, bu su götürmez bir gerçek. Şimdi kitabı okuduktan sonra, iyi ki Dave Eggers'a bir şans daha verdiğime hiç de pişman olmadığıma seviniyorum.

Ne nedir, üç kitaptan oluşuyor. Siren Yayınları, bu kitapları tek bir kitapta toplamış. Çok da iyi olmuş. Üst üste okuyunca, okumaya doyduğunuz hissettiriyor. Eğer, kolay ağlayan ( sulu göz ) veya olduk olası şeylere karşı duyarlı ve duygusal bir yapınız varsa, kesinlikle ağlatıyor. Yaşanan iğrenç olaylar, arada kalan zavallı yaşları kemale bile ermeden içinde bulundukları durum, çok iç ağrıtıcı. Achock'un babası kitapta anlattığı " Sığır ile Ne'nin öyküsü " harika bir kısa öykü. İçinde çokça anlamlar barındıran türden

Küçük bir çocuğun Afrika topraklarında tek başına hayatta kalma mücadelesini, Amerikada oyunu kurallarıyla oynamayı öğrenmeye çabalayan bir mültecinin tosladığı duvarları ve bizler bakmazken dünyada olup biten kimi felaketleri Valentino Achak Dengin üzerinden anlatan Eggers; Ne Nedirde gerçekle kurguyu, biyografiyle romanı birbirine katarak alışılmış formlar dışında bir roman yaratıyor. Pulitzer adayı Dave Eggersın Amazon ve New York Times çok satanlar listelerinde uzun zaman kalan Ne Nediri prestijli NBCC (National Book Critics Circle) ödülüne de aday gösterilmiştir. Geçtiğimiz haftalarda İngilterede bir numara olan, ayrıca 2009 yılında Fransada en iyi çeviri kitap dalında Prix Medicis ödülü alan kitap, yine ödüllü yönetmen Tom Tykwer tarafından sinemaya uyarlanmaktadır.

BA
1 Eylül 2012 22:04

Bu kitap Khaled Hosseini'nin de favori kitaplarından biriymiş; belki o kapaktaki övgüler arasında onunkiler de vardır.

1 Eylül 2012 22:44

@BA•••
Doğru tahmin kapaktaki, en üstteki " SON ZAMANLARDA OKUDUĞUM EN ETKİLEYİCİ ROMAN" övgüsü Khaled Hossein'in yorumudur :) Khaled'in en sevdiği 10 roman içerisindeymiş ayrıca :)

BA
1 Eylül 2012 22:52

Tam liste burada :)
http://kitapnot.blogspot.com/2012/03/khaled-hosseininin-en-sevdigi-kitaplar.html

1 Eylül 2012 22:56

@Ba•••
Güzel bir paylaşım oldu! :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes