Murakami Edebiyatı



Fyodor Dostoyevski - Yeraltından Notlar

Rus edebiyatını sevmeyeni, ben de sevmem. Kimse kusura bakmasın. Açıkçası, kalın kalın külçe gibi Rus edebiyatından seçmeler görüne, kalbim şenleniyor, içimde kelebekler uçuşuyor. Çünkü, iyi bir şeyler okuyacağımı bildiğimden, uzunluğu huzur veriyor.


Dostoyevski ise, en sevdiğim yazar kategorisinde ilklere oynuyor. Yeraltından Notlar, bir kişi üzerinden muhteşem bir toplum eleştirisini içerisinde barındırıyor. Yeraltı Adamı'nın iç sesleri ve dış sesleri arasındaki iktidar mücadelesi inanılmaz geriyor okuyucuyu!

Rusya'nın bunalımı, yine yoksulluk ve bulunduğu sınıfın üstüne çıkma çabaları. Neyse ki, karakter çok akıllı ve beyhude uğraşlarla kandırmıyor kendini bir süre sonra. Zverkov, Liza, Ferfiçkin ve Simonov karakterleri her biri enfes yan rolde eşlik ediyorlar. Bu onca yıldan gelen başyapıtı okuduğunuzda, nelerin boş, nelerin dolu olduğunu anlıyorsunuz. Ve inanın çok seveceksiniz. Ben bayıldım. Yaşasın Ruslar... Unutmadan, Ergin Altay'ın çevirisi çok başarılı. Keyifle!

Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap'tan!

Can Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

"İnsan olmak, gerçek insan, etiyle kemiğiyle insan olmak bile ağır gelir bize. Utanırız bundan, insan olmayı yüzkarası sayarız, benzeri olmayan toplumsal birtakım insanlar olmak için çabalarız. Ölü doğmuş insanlarız biz ve uzun zamandır canlı babaların çocukları değiliz, giderek daha çok hoşlanıyoruz böyle doğmuş olmaktan. Zevk duyuyoruz bundan. Çok yakın bir gelecekte bir şekilde düşüncelerden doğmanın yolunu bulacağız."

Dostoyevski'nin Gogol etkisinden kurtularak kendi sesiyle verdiği ilk büyük yapıt olan Yeraltından Notlar, Avrupa'daki büyük varoluşçu edebiyatı müjdeleyen bir roman. Kitap, okuruna "yeraltı" diye adlandırdığı bir ruh halinden seslenen kahramanın uzun, çılgınca söyleviyle başlıyor. Ardından, bu ahlakçı, uyumsuz, dürüst kişinin yaşadığı bir aşağılanma olayı anlatılıyor. Yüz elli yıldır okunan gerçek bir başyapıt.


3 Eylül 2018 14:05

Yemeğe tutkuyla bağlı olanların mutlaka okuması gereken Mutfak Sırları Anthony Bourdian son kitabını yorumladım. Yeni tarifleriniz için ilham alabilirsiniz.

https://forestofnoreturn.blogspot.com

https://forestofnoreturn.blogspot.com/2018/09/kitap-mutfak-sirlari-ascilik.html

19 Aralık 2020 14:07

Yeraltından Notlar; gerçek dünyadan kendini soyutlamış bir kişinin iç çatışmalarını ve hezeyanlarını konu alır.

Yalnızlık, öfke ve aşağılanma duygusunun okuyucuya başarılı bir şekilde hissettirildiği bu eseri kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

Kitaptan gözüme takılan, sevdiğim alıntılar:

❝Ant içerim ki, her şeyi tam anlamıyla algılamak, bir hastalıktır.❞

❝Yüreği temiz olmayan kimsenin anlayışı da tam olamaz.❞

Devamını bloğumda bulabilirsiniz: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/fyodor-mihaylovic-dostoyevski-yeraltindan-notlar-kitap-yorumu/

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes