Murakami Edebiyatı



Nikos Kazancakis - Zorba

Yunanlı yazar Nikos Kazancakis'i ilk defa bir kitabını elime aldım. İnanın daha önce okumadığıma en çok pişman olduğum bir yazarlardan oldu. Nedense, Zorba adlı güzellemesini okurken, bu adamı tanıyormuşum, okumuş gibi hissettim sıkça. Elbette bu güzel bir durum. Yabancılık yaşamadım.


Zorba, Ege havasını bolca barındıran, Yunanistan'ın bazen puslu ve lodoslu günlerden kalma liman manzaralı betimlemeleri Kazancakis'in dilinden okumak ayrıca hoşuma gitti. Nedense bolca ada çayı ve kekik kokusu rüzgarla burnuma dolup içime çektim. Kitap bana bunları yaşattı. Edebiyatın kudreti olsa gerek.

Zorba, müthiş karakterler barındırıyor. Eğer garip ve herkes tarafından tuhaf birisi olarak tanınıyor iseniz Zorba'yı okumanız gerek. Eminim normal kişiliğinizin olduğunun farkına varacak, kendinizi ve hayatı seveceksiniz. Dost edinip paradan uzak duracaksınız. Girit'e de gitmeyi unutmayacaksınız elbette.

Can yayınlarından çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Zorba, Yunanlı ünlü yazar Nikos Kazancakis'in olgunluk dönemi ürünü (1946). Ağır ve suskunlukla yüklü geçen karanlık bir dönemin tadı buruk ilk meyvesi. Nikos Kazancakis, çağdaş Yunan edebiyatının ancak buzlucam ardından seçilebilen, tedirgin ve büyük kişiliklerinden biri olarak çok tartışıldı, yanlış bilindi, az sevildi. Zorba adlı bu romanı, onun kendisiyle giriştiği bir tür sessiz hesaplaşma sayılabilir. Geçmişin, elden kayıp giden zamanın ve insanın temel yanılgılarının bir kez daha gözden geçirilmesidir bu roman. Zorba aracılığıyla Kazancakis özyaşamının yenilgiler ve soru işaretleriyle dolu bir bilançosunu çıkarır. Bu bağlamda ele alınınca, bu roman, Zorba ile yazarın yaşam öykülerinin çizili sınırları arasında sonsuz atkı ve çözgülerle sokunmuş büyülü bir kumaştır, denebilir; baştan sona sürekli bir arayışı, sonu gelmez çabaları yansıtan bir kanaviçedir; insanı arayışın serüvenidir…

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes