Murakami Edebiyatı



Salman Rushdie ~ Doğu, Batı

Yoğun ısrarlara rağmen, hemde Hint Edebiyatı'nı çok merak edip, okumak istiyordum bu yazarı. Hintlilerin saçma sapan felsefeleri olsa da, ilgi çekici bir ülke. Nüfusunun yoğunluğunu hesaba katarsak, illerde ki yıllarda gündemi epey meşgul edeceğini öngörmek zor değil!


Hintlilerin sesi, olarak bahsedilen Salman Rushdie'yi beğenmedim maalesef. Sevemedim. Doğu, Batı, içinde ufak hikayeler barından bir öykü kitabı. Çok mesafeli buldum hikayeleri. Hiçbir şekilde sizinle uzlaşmayı düşünmeyen, soğuk davranan ve defol git demek isteyen türden.

Salman Rushdie
Karar sizin. Belki de başka kitaplarıyla şansınızı... Ben bir şans daha verip Geceyarısı Çocukları ile devam edeceğim. Umarım iyidir, keza bol ödüllü bir kitap kendileri. İyi şanslar bu kitabı okuyacaklara!

Can Yayınlarından çıkan kitabın tanıtım bültenini aşağıda bulabilirsiniz. Keyifli incelemeler.

Salman Rushdie, bu kitap hakkındaki bir söyleşisinde şöyle diyor: "Bu hikâyeleri Doğu, Batı ismi altında yayınlamayı düşünürken en önemi konunun virgül olduğunu gördüm. Zira bana öyle geliyor ki, ben o virgülüm işte, ya da en azından o virgülde yaşıyorum."

Edebiyat tarihinin kadim şahsiyetleri ile popüler kültürün, masallar ile tarihin, fantastik ile gerçekliğin kesiştiği bu dokuz hikâye, Doğu ile Batı karşılaşınca neler olduğunu anlatıyor. Fakir bir çekçekçi, inanılmazı gerçekleştirip Bombay'da film yıldızı oluyor; Kristof Kolomb, Kraliçe Isabella'yla ilişkisini "tamamlama" hayalleriyle kendinden geçiyor; iki çocukluk arkadaşı, fantezilerinde diplomat olup Uzay Yolu mürettebatına katılarak Hindistan'ın yakın tarihine tanıklık ediyorlar.


19 Eylül 2013 15:56

Demek beğenmediniz. Eh, her kitap da güzel çıkacak değil ya. İşin büyüsü bozulurdu. Fakat bana da henüz iki-üç gün önce tanıştığım İngilizce hocam Küçük Şeylerin Tanrısı'nı önerdi, hatta bugün de bir hoşsohbet kitapçı abla önerdi aynısını. Arundhati Roy'muş yazarı. Bana hocamın anlattığı kadarıyla bayağı uçuk bir kitapmış, bırakılınca devamı gelmeyen cinsten, kolay okunur fakat anlamlı ve derin bir kitapmış. Ayrıca Hint Edebiyatı'nı ben de denemek isterim çünkü Hindistan, bildiğiniz üzere kozmopolit bir ülke. Bir tarafta farklı din mensupları, bir tarafta en zenginler, bir tarafta en fakirler, hepsinin bin bir türlü inancı, geleneği, töresi, bunları iyi kullanan bir yazardan neler çıkar neler. Ben okumadım henüz kitabı fakat önerdikleri kadarıyla duruyorum. Bir göz atın isterseniz, size uyup okuyacağım çünkü severseniz. Ön yargılı değilsiniz siz, az buçuk okuduğum kadarıyla biliyorum. İngiliz edebiyatı, Ortadoğu edebiyatı, Fransız edebiyatı... İyi okumalar, sizi referans alıyorum. :)

19 Eylül 2013 18:10

@Devrim Atasu♦
Küçük Şeylerin Tanrısı'nı biliyorum. Kitabı uzun zaman önce alıp, okumak için sıraya koydum. Sanırım biraz ileri alacağım okumak için. Evet epey güzel övgüler alan, ödüllü kitaplardan. Önyargı sadece size zarar ve keşfedeceğiniz güzel şeyleri kaçırmanıza sebep olur :) Kısa zamanda okuyacağım diye umuyorum. Teşekkür ederim :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes