Murakami Edebiyatı



Alice Munro ~ Bazı Kadınlar

Alice Munro'yu eğer İngilizce dilinde okumadıysanız, bu kadın yazarı yeni yeni (benim gibi) tanımaya başladınız demektir. Her zaman ki gibi yerli okura çok geç yetiştirilen bir yazar. Alıştık artık! Çocuklar Kalıyor kitabıyla, Man Booker Ödülü'nün sahibi olmuştu. Munro bol ödüllü, bolca okunası bir yazar.


Can Yayınları'nın 30. yılını her ay bir yazarın öykülerini yayımlayarak kutluyor. Öykü Şenliği adı altında Alice Munro'nun Bazı Kadınlar'ı yayımlandı. Değişik bir yazar. Okuyunca farkını hemen anlıyorsunuz. İnanılmaz yumuşak ve sevecen bir dile sahip. Bir cinayeti bile müthiş bir naiflikle anlatabileceğini düşünüyorum.

Kanada'lı yazarın lakabı; Kanada'nın Çehovu olarak anılıyor. Munro, Anton Çehov gibi kısa kısa öyküler yazıyor. Kitabın orijinal ismi Aşırı Mutluluk imiş. Keşke öyle çevrilseymiş dedim. Kitabın içinde on ayrı öykü yer alıyor. Onuncu öykümüz Aşırı Mutluluk; diğer öykülere nazaran uzun öykü tadında. Öykü değilde, bir novella-vari demek doğru olur kanımca. Öykülerde, hayatın değişik yüzleriyle karşılaşan ve o zorlu durumlarla (acı-tatlı) başa çıkma yönlerini okuyorsunuz. Aslında kadınların ne kadar güçlü olduklarını anlatmaya çalışıyor yazar. Kadınların bir başka, bilinmeyen yönlerini öğrenip şaşırıyorsunuz. Bu yazarı okumanız konusunda ısrarcıyım. Ben Çocuklar Kalıyor kitabıyla yazarı okumayı sürdüreceğim gibi.

Can Yayınları'ndan çıkan kitabı buradan satın alabilirsiniz. Özet aşağıda!

Bazı Kadınlardaki bütün öyküler, eleştirmeni haklı çıkaracak. Munro' nun kadın kahramanlarına yaşattığı olayların ve duygulara yabancı olmadığını anlayacak okur. Bu kahramanların en çarpıcı ortak noktası, kendilerine dayatılan davranış kalıplarını, yerleşik düzenleri, koşullanmaları reddetmeleri. Öykü karakterlerini çizerken onların okura hoş görünmeleri, kendilerini okura beğendirmeleri için özel bir çaba göstermiyor Alice Munro; olayları en tarafsız biçimde aktarıyor ama bu, okuduklarınızı yüreğinizin en derininde hissetmenize engel değil.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes