Murakami Edebiyatı



Patrick Süskind ~ Güvercin

Patrick Süskind ile dünyaca ünlü, bol ödüllü bir yazara ev sahipliği yapıyoruz! Okuyanların bayılıp, bir daha ayılamadığı, eriyip bittiği, çok bilinen Koku kitabının yazarı kendisi. Koku'yu önce okumak istemedim. Az bilinenle başlayıp, gerçeğe adım adım yürümeyi tercih edenlerdenim anlayacağınız.


Güvercin; monotonluğun insanlığı boğazladığı, rutin hayatın pençesinden kurtulamadığı ve aslında hepimizin robotlaşma eylemini protesto edip, bir güzel gerçekleştirdiğimizi sorguluyor. Şu sıralar revaçta olan Tükenmişlik Sendromunu kanıtlıyormuşçasına anlatıyor. Değişikliğin iyi olduğunu, sebebiyet veren bir güvercin olsa bile! Boşuna dememişler; Nerede hareket, orada bereket diye...

Alman asıllı yazarı okumaya devam edeceğim sanırım. Epey olmuş iç seslere kulak veren insanların bu denli iyi anlatıldığı kitap okumadığım. Bunu yeni fark etmem ise, ayrıyeten üzücü durum. Güzel bir alıntı neyden bahsettiğimi daha iyi anlatacaktır size;
Öyle sorular vardır ki, sırf sorulmalarıyla kendi kendilerine hayır yanıtını verirler. Öyle dilekler vardır ki, insan bunları dile getirir ve bu arada başka bir insanın gözlerinin içine bakarsa iyiden iyiye boşuna oldukları ortaya çıkar.
Can Yayınları'ndan çıkan, Güvercin kitabını buradan satın alabilir, özeti aşağıda bulabilirsiniz. Şahane okumalar!

Bu kısa romanın başkişisi Jonathan Noel, olaylardan kaçan, içine kapanık, sıradan bir insandır. Yıllardır bir bankanın bekçiliğini yapmaktadır. Bütün yaptığı da bankanın müdürünü karşılamak, arabasının kapısını açmaktır. Paris'te bir çatıkatında yaşamakta, bu katın sahibi olmaya çalışmaktadır. Ama bir gün karşısına çıkan bir güvercin, bu sıradan insanın tekdüze yaşamını altüst eder. Patrick Süskind, gerçekten okutmasını bilen usta bir yazar. "Koku" gibi "Güvercin"i de bir solukta büyük bir ilgi ve keyifle okuyacağınızdan hiç kuşkumuz yok.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes