Murakami Edebiyatı



Cuniçiro Tanizaki ~ Sazende Şunkin

Yine Japon, yine şahane bir kitapla karşınızdayım! Nedenini anlamadığım bir sebepten ötürü, Japon Edebiyatı yazarları beni inanılmaz etkiliyor. Sanırım bu yüzden, kitaplıkta olması gerektiğinden çok daha fazla Japon yazar var! Ben, onları yavaş yavaş tüketmeyi yeğliyorum. Çünkü inanılmaz vurucu, düşündürücü! Tanizaki'nin, Japonların, Henry Miller'ı olarak da bilindiğini belirteyim.


Cuniçiro Tanizaki, inanılmaz bir yazar. Anahtar isimli kitabını okuyup, kendisini okumaya devam edeceğimi söylemiştim. Yazar çekik gözlü olunca, okumak bahane, Japonlar şahane, diye iç geçiriyorum. Sazende Şunkin, cidden özel bir kitap. Sizi başka diyarlara götürüp, hiç tanımadığınız kültürlerin yerlisi yapıyor! Oğuz Baykara'nın nefis bir çevirisi var. Çeviri sürecini anlatan güzel bir yazı var, buradan.

Öykü kitabı, önce onu belirtelim. Yalnız, son zamanlar sık sık kısa öykülerden oluşan kitaplar okumaya başladım. Bu da onlardan biri. 6 öyküden oluşuyor. Kitaba adını veren öykü, Sazende Şunkin, gönlünüzde taht kuracaktır. Dövmeci adlı hikayede ise, dövme yaptırmak için kolları sıvacaksınız! Ağzının Tadını Bilenler Kulübündeyse, farklı tatlar arayışına girip, değişik ve lezzetli şeyler yemek için can atacaksınız, ve daha niceleri! Mutlaka okuyun derim, şahane! Söz konusu Japonlar olunca iyi kitap ve iyi vakit geçireceğinizi biliyorsunuz, tabii bol bol düşündürmeleri de cabası!

Can Yayınları'ndan çıkan kitaba buradan sahip olabilir, özeti ise aşağıda bulabilirsiniz. İyi okumalar!

XX. yüzyıl edebiyatının en büyük yazarlarından Tanizaki, kendine özgü tekniği ve tuhaf atmosferi ile Japon ruhunu büyük bir başarıyla anlatır.

Daha önce Çılgın Bir İhtiyarın Güncesi adlı romanını yayımladığımız Cuniçiro Tanizaki, Japon edebiyatının büyük ustalarından biri. Öykü ve romanlarında Japon geleneklerinden esinlenen, ama bunları insanın evrensel sorunlarıyla bütünleştirerek edebiyat tarihini derinden etkileyen metinler çıkaran Tanizaki, okuru alışkanlıklarının dışına çıkmaya davet ediyor: Büyük bilge Konfüçyüsü alt eden zalim kraliçe, müşterilerine korkunç acılar yaşatan usta dövmeci, oyun sırasında arkadaşlarını yaralamaktan zevk alan küçük çocuk, kendisine eziyet eden sevgilisi uğruna kendi gözlerini kör eden romantik âşık... Tanizakinin anlatımı gerçekçi ve alabildiğine yalın, buna karşılık öykülerin hepsinde hafif bir gerçeküstü gerilim var. Doğunun sessiz dış görünüşüne karşılık kaynayan bir iç dünya. Hareketsiz bedenin karşısında çığlıklar atan bir ruh... İnanılmaz bir edebî zenginlik. Tanizakinin öyküleri, sıkı edebiyat okurlarının da, gençlerin de ilgisini çekebilecek nitelikte.

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes