Murakami Edebiyatı



Edith Wharton - Yaz Bitince

İki Kız kardeş'i okuyup beğenince, Yaz Bitince'yi de okumak istedim. Bu roman da hoştu bir anlatısı, hikayesi var. Okunuyor bildiğiniz. Yine bir bayan ve bay var ön planda. Statü fakları, aşk hikayeleri, gıybet ve dedikodu yapmaktan kaçınmayan eski dönem gevşek ağızlı insanlar... Bilindik ama okuyunca sıkmayan konular.


Yayınevinin editörü İlknur Özdemir'in çevirilerine hep bayılmışımdır. Bunda da öyle oldu. Su gibi akıp gidiyor. Çeviri çok başarılı. Eleştirdiği konularda var. Yasak aşk, cinselliğin keşfini yaşayan bir kız ve sevdiceği, çevre baskısı yüzünden kısıtlanan yaşam forumları. Daha neler neler. Siz en iyisi bu kitabı okuyun.

Kırmızıkedi Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

18 yaşındaki Charity, kendisini himayesine alan avukat Royall'ın evinde yaşamaktadır. Genç kız, küçük bir köyde, köyün tozlu ve bakımsız kütüphanesinde çalışır ve büyük kentlerin hayaliyle, sıkıcı bir yaşam sürer. Charity'nin birbirinden farksız geçen günleri, köye genç, kültürlü ve yakışıklı bir adamın gelmesiyle birlikte ansızın değişir. Mimar Lucius Harney, eski, ilginç yapılar hakkında araştırma yapmak üzere geldiği bu küçük köyde ve civarında dolaşırken Charity de ona gönüllü rehberlik eder. Genç adamın büyüsüne kapılan Charity'nin gözü ondan başkasını görmez, hatta bütün köyü şaşırtan çılgınlıklara bile girişir. Lucius'la Charity'nin ilişkisi ilerleyip genç kızı umarsız sorunlarla karşı karşıya bırakınca, Charity'nin kabullenmekte zorlandığı tuhaf çözüm önerisi Bay Royall'dan gelir. Keyif Evi'nin yazarı Edith Wharton'un bu küçük romanı, 1900'lerin başında, kapalı bir ortamda yaşayan asi ruhlu bir genç kızın cinselliği keşfetmesini anlatırken, o döneme özgü, sık rastlanan toplumsal baskıları da naif bir aşk çerçevesinde ustalıkla dile getiriyor. 

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes