Murakami Edebiyatı



Cesar Aira - Seyyah Ressamın Yaşamından Bir Kesit

Yine Can Yayınları'ndan çıkmış bir kitap. Ve yine 5TL kitap kampanyasından aldığım ince bir kitapçık bu. Cesar Aira'yı ilk kez okudum. Daha önce hiç duymamıştım bu sevgili yazarı. Resimle içli dışlı olduğumdan kesinlikle görür görmez ilgimi çekmişti. Her halükarda alıp okuduk.



Oldukça değişik bir kitap olduğunu söylemek mümkün. Gezi yazısı desen değil, bir ressamın hayatı deseniz, o da değil. Anlandırmak o kadar zor geliyor, anlayın işte. Seyyah Ressamın Yaşamından Bir Kesit, Arjantin' giden Alman ressam Rugendas'ın aldığı yara sonrası kendi içine kapanması, diyaloglardan uzak kalması ve aldığı morfin sonucu yaratıcılığının üst düzeye çıkışı anlatılıyor. İlginizi çekiyorsa okuyabilirsiniz.

Can Yayınları'ndan çıkmış kitabın tanıtım yazısı aşağıda.

Neredeyse bir hafta boyunca yükseklikten başları dönerek çizim yaptılar. Yolda bin türlü katırcıyla karşılaştılar, Mendozalı ve Şilili katırcılarla ilginç mi ilginç sohbetler ettiler. Papazlara ve Avrupalılara, hatta rehberlerinin kardeşlerine, amcalarına ve kayınbiraderlerine bile rastladılar. Ama yalnızlık duygusu çabucak geri geliyor, uzaklaşan insanların görüntüsü içlerini ilhamla dolduruyordu. 
Alman ressam Johann Moritz Rugendas'ın Güney Amerika seyahatlerini kurguyla gerçek arasındaki meçhul çizgiyi iyice silikleştirerek aktaran Seyyah Ressamın Yaşamından Bir Kesit, sadece yerlilikle yabancılığın ve dostlukla yalnızlığın değil, sanatla bilimin ve yaratıcılıkla yöntemciliğin de kâh çekiştiği kâh cilveleştiği rengârenk bir roman.

Çağdaş Arjantin edebiyatının en çarpıcı ve üretken isimlerinden César Aira bu kez okuyucuyu And Dağları'nın karlı tepelerinden Arjantin'in engin düzlüklerine uzanan bir yolculuğa çıka

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes