Murakami Edebiyatı



Yukio Mişima ~ Denizi Yitiren Denizci

Evet. Japon Edebiyatın'dan bir şeyler okuyunca, kırk yıllık dostlarımla sohbet etmiş kadar seviniyorum. Bunu hissetirmeleri o kadar önemli ki, bilmeyen anlayamaz. 2013'ün En Okunası 10 Kitabından biri de bu kitap! Sayfalarından öpülesi adeta.



Yukio Mişima, bu edebiyatın en köklü ve saygıdeğer yazarlarından. Kendisi maalesef intihar ederek yaşamına son vermiştir. Denizi Yitiren Denizci, ismi gibi şiirsel, ürkütücü ve romantizm dolu, bol sevilesi, okunası listelerinde rahatlıkla yer alır.


Noboru, annesi ve annesinin ikinci eşi Ryuji'in hikayesi anlatılıyor. Bir Japon geleneği bu sayfalar da kendine yer buluyor. Cinsellik tasvirleri anlatılıyor ama, rahatsız edici olmadan, yumuşak geçişlerle sizlere anlatılıyor. Dolasıyla kıl olma durumu söz konusu bile değil. Bence en vurucu yeri, final kısmı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İnanılmaz vurucu bir son. Tedirgin edici, soğukkanlılık ve hüzün verici duygu karmaşasında boğulma hissiyatı veriyor. Kesinlikle ve zevkle ama zevkle okuyun.

Can yayınlarından çıkan kitabın tanıtım yazısı aşağıda. Kitabı edinip okumanız gerek. Bayılacaksınız.

Roman, dul bir kadın, on üç yaşındaki oğlu Noboru ve kadının ikinci eşi olan denizcinin öyküsünü anlatır. Yaşıtlarıyla bir çete kuran Noboru, ilk tanıştığında denizler fatihi bir kahraman olarak gördüğü denizcinin annesiyle evlenerek sıradan birine dönüşmesinin şokunu atlatamaz. 

Rakuyo'nun varlığıyla bütünleşmiş olan bu adam, geminin ayrılmaz parçası olan bu adam, kendini o güzel bütünden koparmış, kendi isteğiyle düşlerinden gemileri ve denizi silip atmıştı.

Noboru, tatil boyunca Ryuji'nin yanından ayrılmamış ve denizle ilgili hikâyeler dinleyerek, ötekilerin hiç bilemeyecekleri denizcilik bilgileri edinmişti. Ama onun istediği, bu bilgiler değil, günün birinde denizcinin hikâyeyi yarıda keserek, yeniden denize dönerken ardında bırakacağı mavi su damlalarıydı. 

Deniz, gemiler ve okyanus seferlerinin hayali ancak bu mavi damlalarda var oluyordu.

15 Ağustos 2014 00:46

Hiç Japon edebiyatı okumadım ve yorumunuz beni meraklandırdı. Listeme bir kitap daha eklendi :))

16 Ağustos 2014 00:44

@Okuma Bahçesi•
Eğer blogun takipçisiyseniz, ileri de bolca Japon yazar okuyabilirsiniz. Okuyun! :)

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes