Murakami Edebiyatı



John Berger ~ Görme Biçimleri

Bu tür veya tarz diyelim, kitaplarla aram her zaman kötü olmuştur. Vakit buldukça, elimden geldiğince her türden okuyorum. Görme Biçimleri, kesinlikle çok iyi kitap. Gözlerinizin önündeki şeyi göremeyenlere gelsin bu anlatı. Bol resimli ve uygulama sunuyor.



John Berger, ilk defa okudum kendisini. Pulitzer ödülü sahibiymiş. Her makale de ayrı tat alacak, sunulan şeylerin ne şekil anlatıldığını görecek ve çokça şaşırmalar sonucu okuyacaksınız. Sanata olan mesafenizi kısaltacak, sanata yakınsanız, daha da yakınlaştıracaktır.


"Çıplak olmak insanın kendisi olmasıdır. Nü olmaksa başkalarına çıplak görünmektir; insanın kendisi olarak algılanmamasıdır. Çıplak vücudun nü olabilmesi için bir nesne olarak görülmesi gerekir. (Vücudun nesne olarak görülmesi nesne olarak kullanılmasına yol açar.) Çıplaklık kendisini olduğu gibi ortaya koyar. Nü'lükse seyredilmek üzere ortaya konuştur."
Zamanınız varsa okuyun. Özellikle sanata yakın kişilikler ve daha iyi görmek isteyenler için. Sanat Tarihi okuyan öğrenciler de kaçırmasın. İyi okumalar, görmeler!

Metis yayınlarından çıkan Görme Biçimleri, tanıtımı aşağıda!

Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir. Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek bulunuruz. Bu dünyayı sözcüklerle anlatırız ama sözcükler dünyayla çevrelenmiş olmamızı hiçbir zaman değiştiremez. Her akşam güneşin batışını görürüz. Dünyanın güneşe arkasını dönmekte olduğunu biliriz. Ne var ki bu bilgi, bu açıklama gördüklerimize uymaz hiçbir zaman. Gerçeküstücü ressam Magritte "Düşlerin Anahtarı" adlı resminde sözcüklerle nesneler arasında her zaman var olan bu uçurumu yorumlamıştır.

23 Ocak 2014 19:28

harika bir kitaptır bu
üniversitede kütüphaneden eidinip okumuştum

23 Ocak 2014 20:24

j.berger kitapları bende 7-8 tane var. bir kere okuyan diğerlerini de okumak
istiyor. tüm kitaplarını edinmeye çalışıyorum..

23 Ocak 2014 21:12

@Kitap Sanatı• Kesinlikle!

23 Ocak 2014 21:13

@Buket•
Bende birkaç kitabını edindim. Görme Biçimler epey iyi açılış oldu. Diğerlerini sabırsızlıkla bekliyor olacağım okumak için.

23 Ocak 2014 22:21

Yazarın diğer kitaparını da merak ettim... Elimdekiler biter bitmez edineceğim. Eline sağlık

Yorum Gönder

 

© Kitaplık Manzaraları Yazarın izni olmadan alıntı yapılamaz. Tüm hakları Kitaplık Manzaları'na aittir.
by Sezer Akın WooThemes